Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Irak hükümeti arasında devam eden gerginliğin sona ermesi için yapılan görüşmeler sonuç verdi. Taraflar, 9 maddelik metin üzerinde prensipte anlaştı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani,  bu gelişmeler üzerine Bağdat'a dönme kararı aldı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Kürt bölgelerine kontrol etmek amacıyla 'Dicle Operasyon Gücü' adı verilen askeri birlik kurması ve Kürtler'in karşı çıkması üzerine  başlayan gerginlik tırmandı. Gerginliğin çözülmesi için Irak merkezi hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi heyetleri arasında Bağdat'ta yürütülen görüşmelerde 9 maddelik bir metin üzerinde prensipte anlaşma sağlandı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin internet sitesi pukmedia.com'da yayınlanan habere göre Erbil ve Bağdat arasındaki krize çözüm bulmak için bir araya gelen taraflar 9 madde üzerinde ön anlaşma sağlandı.

Anlaşma metninde şu maddeler yer aldı:

"İhtilaflı bölgelerdeki ortak çalışma komitelerinin durumu aynı kalacak, ancak ortak çalışma mekanizması hızlandırılacak. Komite toplantıları, özellikle yüksek komitenin toplantıları ayda bir kez yapılacak. Toplantı yerleri Irak silahlı Kuvvetler Komutanlığı tarafından belirlenecek. Bu anlaşmaya taraf olanlar, ortak çalışma komitesinin kararlarını ve cezai sorumluluklarını kabullenmiş olacak. Yüksek Komiteye yanlış bilgi verenler karışıklık çıkarmakla sorumlu olacak. İhtilaflı bölgelerdeki her türlü sorun, hemen çözülmesi için acilen yüksek komiteye iletilecek. Varılan anlaşmaya saygı gösterilecek ve saygı göstermeyenler, buna aykırı hareket edenler cezalandırılacak. İki tarafın ihtilaflı bölgelerdeki güçlerinin çekilmesi için acilen bir plan yapılacak. Dicle Operasyon Gücü'nün kurulması ve Kerkük'ün kontrolünün polis asayiş güçlerinden alınması kararı gözden geçirilecek."

TALABANİ'DEN BAĞDAT'A DÖNME KARARI


Kürt yönetimi ve Bağdat hükümeti heyetlerinin anlaşmaya son şeklini vermek için bugün bir kez daha toplanmaya karar verdi. Bölgesel Kürt yönetimi Peşmerge Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın da Dicle Operasyon Gücü ve ihtilaflı bölgeleri görüşmek üzere Bağdat'a gideceği ifade edildi. Görüşmelerde, Bağdat yönetimi, Kürtler ve ABD arasında 2009 yılında imzalanan antlaşmanın gözden geçirilmesi bekleniyor.

Bu arada gerilimin azalması üzerine Cumhurbaşkın Celal Talabani'nin Bağdat'a dönme kararı aldığı da belirtildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği Sözcüsü Azad Cundiyani, Talabani'nin bir iki gün içinde Bağdat'ta olacağını söyledi