Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selahattin Demirtaş’ın çözüm sürecinde yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, “Her gün yeni bir fikir atılması çözüm sürecine katkı sağlamaz. Önemli olan şu ana kadar verilen sözlerin yerine getirilmesidir” dedi.
Başbakan Davutoğlu, Bağdat’ta Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi. Görüşmede yaptığı açıklamada Davutoğlu, Türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri terk etmemeleri gerektiğine vurgu yaparak, “IŞİD belasından kurtulduktan sonra inşallah Türkmenler asırlarca yaşadıkları topraklara, köylere, kasabalara, şehirlere geri dönmeliler. Telafer’e, Tusurmatu’ya nereye olursa. Son olarak Emirli’de yaşanan gelişmelerden sonra Emirli’ye dönük olarak da ciddi bir insani kampanya başlatmak gerekirse orada da bir kamp kurma konusunda elimizden geleni yapmaya kararı verdik. Türkmen kimliğinin korunması Irak’ta bütün kimliklerin korunması gibi önemelidir. Milletvekillerimizin benim her zaman takdir ettiğim farklı siyasi gruplara mensup olmakla birlikte, farklı siyasi partilere mensup olmakla birlikte konu Türkmen meselesi olduğunda, Kerkük meselesi olduğunda Irak parlamentosunda birlikte hareket etmeleri. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerini Türkiye’ye davet ettim, inşallah en kısa zamanda da Türkiye’de de tekrar buluşup yapılacak çalışmaları detaylı bir şekilde gözden geçireceğiz. Kerkük Türkmenlerin, Arapların, Kürtlerin bütün hepsinin ortak şehri olarak, güzel bir örnek olarak yaşatılmalıdır. Bu bizim Irak politikamızın esaslarındandır. Bugün yaptığımız bütün görüşmelerde de bu hassas konulara ayrıca değindik. Ben tekrar bütün Türkmen kardeşlerimizle, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Hasan Turan gibi bütün arkadaşlarımızın geçmişte bakanlıkları var, millet meclisi başkanlıkları var hepsinin gayretleri var. Şimdi de Muhammed-Bey Türkmenler adına Bakanlığı üstlendi. Onun da gayretleri var. Sağ tarafında insan hakları bakanı sol tarafımda ise İnsan Hakları Komisyonu Başkanı var. Yani Irak’ta İnsan hakları konusu Türkmenlere emanet. İnşallah Irak’ta kardeş kanı dökülmeyecek şekilde kalıcı barış sağlanır. Şehitlerimize tekrar rahmet diliyoruz. Türkmen kardeşlerimizin acılarının dinmesi için elimizden gelen çabayı göstermeyi bir kez daha taahhüt ediyoruz” şeklinde konuştu.

“AÇIKLAMALAR ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK OLACAK NİTELİKTE OLMALI”
Çözüm sürecine de değinen Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HDP heyetiyle yaptığı görüşmenin detaylarını öğreneceğini ifade ederek, “İnsani gerekçeler söz konusu olduğunda her zaman biz bu konuları her zaman dikkate almışızdır. Çözüm sürecinin daha ileri aşamalara gelmesi için herkesin yapacağı, atacağı bir takım adımlar var. Ancak sayın Demirtaş’ın açıklamasıyla ilgili olarak mutabık kalınmayan hususların kamuoyuyla paylaşılması doğru şeyler değil. Her gün yeni bir fikir atılması çözüm sürecine katkı sağlamaz. Önemli olan şu ana kadar verilen sözlerin yerine getirilmesi. Ne adım atılacağı, ne olacağı konusunda da hükümetimizin zaten çok kararlı bir tutumu var. Buna özen gösterilmesi lazım. Açıklamalar çözüm sürecine destek olacak nitelikte olmalı. Yoksa yeterince istişare edilmemiş hususlarda, konuşulmamış hususlarda erkenden yapılan açıklamalar zannedildiği gibi olumlu bir tesir yapmaz. Çok dikkatli bir şekilde bu süreci yürütmemiz lazım. Ve geçmişte yapılmış hataların da tekrar yapılmaması lazım. Biz gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Ne zaman hangi adımların atılacağını da bu görüşmeler neticesinden sonra karar vereceğiz” dedi.
(İHA)