Almanya'da ırkçı cinayetlerin ortaya çıkmasının yıldönümünde Federal Savcılık, Türkleri öldüren çete hakkında dava açarken; Alman Meclisi de ırkçı cinayetleri masaya yatırdı.

Genel Kurul’da düzenlenen özel oturumda ırkçı cinayetlerin ardından geçen bir yıl değerlendirildi; cinayetleri araştıran meclis komisyonu ise Alman Askeri İstihbarat Servisi ve Savunma Bakanlığı yetkililerini dinledi.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soymakla suçlanan aşırı sağcı ''Nasyonal Sosyalist Yeraltı'' terör hücresinin ortaya çıkarılmasının birinci yıldönümünde Federal Meclis’te özel oturum düzenlendi.

Oturumda konuşan İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, olayların ortaya çıkmasından sonra sadece kamuoyunun değil, siyasetçiler ve güvenlik birimlerinin de büyük şaşkınlık yaşadığını belirtti.

Geçen yıl Kasım ayına kadar söz konusu aşırı sağcı teröristlerin bilinmediğini hatırlatan Friedrich, tüm uzmanların cinayetler konusunda yanıldıklarını ve başarısız olduklarını söyledi.

Sosyal Demokrat Parti üyesi Eva Högl, cinayetlerin çok önceden ortaya çıkarılmaması ve daha sonra dosyaların imha edilmesinin, güvenlik güçlerine güvenin kaybolmasına neden olduğunu kaydetti.

Türk asıllı milletvekili Aydan Özoğuz da, güvenlik birimlerini, cinayetler olduğunda aşırı sağ çevrelerinde soruşturma yapmadıkları için eleştirdi ve aslında bu birimlerin aşırı sağcılar ile paralel bir dünyada yaşadıklarını ifade etti.

Aynı saatlerde cinayetleri araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu da Alman Askeri İstihbarat Servisi MAD ve Savunma Bakanlığı temsilcilerini dinledi.

Cinayetleri işleyen terör üçlüsünden Uwe Mundlos’un 1990'lı yıllarda askerliğini yaptığı dönemde aşırı sağcı görüşlere sahip olduğunun tespit edilmesin ardından askeri istihbarat tarafından sorgulandığı ancak bir ceza almadığı hatta Alman ordusunda iki kez terfi ettirildiği ortaya çıkmıştı.

Askeri istihbaratın aşırı sağ biriminin eski müdürü Albay Dieter Huth, MAD’ın aşırı sağ görüşlü askerleri tespit ettiğini ve yetkili makamlara ilettiğini ancak daha sonraki yetkinin MAD'ın dışında olduğunu kaydetti.

Komisyon üyeleri, 2006 yılına kadar, aşırı sağcı olarak bilinen ve MAD tarafından kayıt altında bulunan askerlerin Alman ordusunda kalmalarına izin verildiğini belirterek, bunların stratejik öneme sahip yerlerde görev yaptıklarını kaydetti.