Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı operasyona çok sert tepki gösterdi.

İsrail 'in uluslararası hukukun üzerinde olmadığının vurgulandığı açıklamada, "İsrail'in saldırısına karşı uluslararası toplumun gereken tepkiyi göstermesinin elzem olduğunu düşünüyoruz" denildi. İsrail'in Gazze operasyon'na karşı Dışişleri Bakanlığı 'ndan yapılan açıklama şöyle: "İsrail'in bugün başlatmış olduğu Gazze operasyonu, bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneğini teşkil etmektedir. İsrail'in bu saldırısını şiddetle kınıyoruz ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz.

Daha önce de çeşitli vesilelerle açıkladığımız üzere, İsrail dahil hiçbir ülke uluslararası hukukun üzerinde değildir. Bu itibarla, İsrail'in saldırısına karşı uluslararası toplumun gereken tepkiyi göstermesinin elzem olduğunu düşünüyoruz.

İsrail'in bu saldırılarının bir an önce durdurulması için uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler'i gereken girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz.

Türkiye olarak, mazlum Gazze halkıyla dayanışmamız bundan sonra da devam edecektir

İsrail: Bu daha başlangıç İsrail dün düzenlediği hava saldırısında Hamas komutanlarından Ahmed el Cebari'yi öldürdü. Gazze şeridine yönelik devam eden hava saldırılarında ise 10 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarla ilgili İsrail Başbakanı Netanyahu 'operasyonlar genişleyebilir' değerlendirmesini yaparken, Savunma Bakanı Barak ise "Bu başlangıç" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada ''Gazze'deki saldırıları, gerekirse İsrail Ordusu'nun, önümüzdeki günlerde askeri operasyonlarını genişletmeye hazır olduğu yönünde açık bir mesaj niteliği taşıyor'' dedi.

Savunma Bakanı Ehud Barak ise operasyonların ''başlangıç olduğunu'' vurgulayarak, ''İsrail'in bugün düzenlediği saldırılar, Hamas'ın altyapısını vurdu'' dedi.

HAMAS'TAN TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada ise, "İsrail bu saldırıyla cehennem kapısını araladı" denildi. İlerleyen saatlerde Hamas'tan yapılan açıklamada, Türkiye'ye bir çağrı vardı. Hamas, İsrail saldırılarının önüne geçilmesi için Türkiye'den 'diplomatik girişimlerde bulunmasını' istedi.

Obama, Netanyahu ve Mursi ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Gazze saldırısının ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefon görüşmeleri yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ''Bugün, Başkan Obama, Gazze'den İsrail'e düzenlenen roket saldırıları ve Gazze'de artan şiddetle ilgili olarak İsrail Başbakanı Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile telefonda görüştü'' ifadesi kullanıldı.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

Açıklamaya göre, Obama görüşmelerde, ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına desteğini yinelerken, Netanyahu'ya, sivil kayıplardan kaçınmak için her türlü çabayı göstermesi çağrısında bulundu.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama-Netanyahu görüşmesine ilişkin şu ifadelere yer verildi: ''Başkan Obama, Gazze'den İsrailli sivillere karşı düzenlenen roket saldırıları ışığında ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına desteğini yineledi. Başkan, Başbakan Netanyahu'ya, sivil kayıplardan kaçınmak için her türlü çabayı göstermesi çağrısında bulundu. İki lider, durumun yatışmasına imkan tanımak için Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına son vermesi gerektiği yönünde ortak görüş ortaya koydu. İki lider, önümüzdeki günlerde aralarındaki yakın teması sürdürme hususunda mutabık kaldı.'' Açıklamada, bugün daha erken saatlerde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da Gazze'deki olaylarla ilgili olarak Netanyahu'dan brifing aldığı belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama-Mursi görüşmesine ilişkin de şunlar kaydedildi: ''Başkan ayrıca, Mısır'ın bölgesel güvenliğin muhafazasındaki merkezi rolü dikkate alınarak, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile görüştü. Görüşmede, Başkan Obama, Gazze'den İsrail'e roket ateşini kınadı ve İsrail'in kendini savunma hakkını yineledi. İki lider, durumun mümkün olduğu kadar hızlı şekilde yatışması için çalışmanın önemi üzerinde fikir birliğine vardı ve gelecek günlerde yakın teması sürdürmeyi kararlaştırdı.'' Ölü sayısı 11'e yükseldi İsrail savaş uçaklarının Gazze'ye yönelik dünden bu yana sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 11'e, yaralanların sayısı ise 94'e yükseldi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail insansız hava araçlarının sabah erken saatlerde Gazze'nin doğusunda bulunan Hanyunus kentine füze saldırısı düzenlendiği, saldırıda 3 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Öte yandan İsrail savaş uçakları, saldırının ikinci gününde gece boyunca 25 hedefi bombaladı.

İsrail'in dünkü saldırılarında 8 kişi hayatını kaybetmiş, 91 kişi de yaralanmıştı.