Filistin'in Birleşmiş Milletler’de "gözlemci devlet" statüsü kazanmasına Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 3 bin ek konut inşaatına izin vereceğini açıklayarak karşılık veren İsrail’e Avrupa Birliği tepki gösterdi.

Kararın endişe verici olduğunu açıklayan Avrupa Birliği, İsrail’i uluslar arası hukuka uygun davranmamakla suçladı.

Son yıllarda Filistin topraklarında işgal faaliyetlerini hızlandıran İsrail, uluslararası kamuoyunun tüm uyarılarına rağmen yeni yerleşim birimleri inşa etmeye devam ediyor.

Netanyahu hükümeti son olarak Filistin’in Birleşmiş Milletler’deki tarihi başarısına, aldığı 3000 konut inşa etme kararıyla adeta misilleme yaptı.

Uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken karara Avrupa Birliği de tepki gösterdi.

“Tüm yerleşim birimi kararlarının uluslararası hukuka aykırı ve barış yolunda engel olduğunu her fırsatta dile getirdik” diyen Avrupa Birliği, İsrail’in kararını “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylama öncesi Avrupa Birliği’nin taraflara karşılıklı güven inşa edecek hareketlerde bulunulması çağrısı yaptığı hatırlatılan açıklamada, İsrail’e aldığı kararı uygulamaya koymaması çağrısı da yapıldı.

Avrupa Birliği, İsrail hükümetinden sorunu ve işgali sona erdirecek müzakerelerin yeniden başlaması yönünde daha önceden verdiği sözlere bağlı olduğunu göstermesini de talep etti.

İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ülke başkentlerindeki yoğun lobisine rağmen Avrupa Birliği ülkeleri Filistin’in Birleşmiş Milletler’de “üye olmayan gözlemci devlet statüsü” kazanmasına beklenenden daha fazla destek vermişti.

Oylamada Avrupa Birliği üyelerinden sadece Çek Cumhuriyeti Filistin’e “hayır” derken, aralarında Fransa'nın da bulunduğu 14 ülkenin "evet" demesi "Avrupa İsrail'e çalım attı" yorumlarının yapılmasına yol açtı.