165 milyon dolara mal olan teleskop, uzaydaki toz ve gaz bulutlarının arasındaki yüksek enerjili X ışınlarına odaklanarak, galaksilerin merkezindeki devasa kütleli kara delikleri, patlamış yıldızların kalıntılarını ve yıldızlara ait diğer nadir bulunan nesneleri araştırmak üzere 17.30'da fırlatıldı.
ABD'ye ait Hawaii ile Avustralya arasında yer alan Büyük Okyanustaki Kwajalein Atölü'nden fırlatılacak NuStar, gözle görülmeyen kara delikler etrafında oluşan ve bunlar hakkında bilgiler veren X ışınları sayesinde, eskiden bilinen kara delikleri gözlemleyecek ve gözle görülemeyen kara deliklerin haritasını çıkaracak.
Bu görevin maliyetinin 170 milyon’a mal olacağı açıklandı.
NASA geçen hafta yaptığı açıklamada, kısaca GEMS adı verilen "Çekim ve Aşırı Manyetizma Küçük Kaşif Misyonu" adlı X ışını teleskobunu 2014'te uzaya gönderme projesini, ek maliyetlerin kurumun bütçesini aştığı gerekçesiyle rafa kaldırdığını duyurmuştu.
GEMS'in cevap aradığı soruların bazılarına yine pek çok benzeri hedeflere yönelik görevleri yerine getirecek NuStar'ın yardımcı olabileceği Nasa tarafından bildirilmişti.