Karadağ merkezli Pobjeda gazetesi, ülkede geçtiğimiz yıl Ekim ayında meydana gelen darbe girişiminin baş aktörlerinden olan Rus vatandaşı Eduard Şişmakov’un Rusya’da milli güvenlik kurulu toplantılarına katılan bir subay olduğunu yazdı.

Karadağlı yetkililer, Rusya’yı ülkede genel seçimlerin yapıldığı 16 Ekim 2016 tarihinde teşebbüs ettikleri bir darbe girişimiyle Rus yanlısı bir partiyi iktidara getirerek ülkenin NATO’ya üye olmasının önüne geçmeye çalışmakla itham ediyor.

Kremlin’in darbe girişimiyle ilgili kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddettiğine dikkat çeken Pobjeda gazetesi, Karadağ eski Başbakanı Milo Djukanoviç’i öldürmek yoluyla gerçekleştirilmesi planlanan darbe girişimin organizatörlerinden Şişmakov’un Rusya’da milli güvenlik kurulu toplantılarına katıldığının ortaya çıkmasının Rusya’nın doğrudan dahline işaret ettiğini yazdı.

Sırbistan’a "Eduard Şirokov" sahte ismini taşıyan bir pasaportla girdiği belirlenen Şişmakov’un 2014 yılı Ocak ayından beri Varşova’da askeri ataşe olarak hizmet verdiğini vurgulayan Pobjeda, Şişmakov’un Rusya’nın Baş İstihbarat İdaresi (GRU) için aktif olarak çalıştığına dikkat çekti.

Şişmakov’un St. Petersburg’daki dairesinin dahi GRU mülkü olduğunu ifade eden gazete, Rus, Sırp ve Karadağ vatandaşlarının dahil olduğu darbe girişiminde rolü olan diğer Rus vatandaşı Vladimir Popov’un da gizli servis çalışanı olduğu ve daha önce Moldova’ya giderek burada Gagavuzlu ayrılıkçılarla görüşmeler gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini yazdı.

(İbrahim Aydoğan / İHA)