Onuncu günü geride bırakan Katar krizinde diplomatik çabalar hız kazanırken, ABD ve Katar'ın askeri tatbikatı başladı. Basra Körfezi'ndeki tatbikata, dün Doha'ya gelen iki Amerikan savaş gemisi de katılıyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda, savaş gemilerinin yanında helikopterler de görülüyor.

ABD ve Katar, 12 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı anlaşmasını dün imzalamıştı. Katar, Pentagon'un Ortadoğu'daki en büyük askeri üslerinden birine ev sahipliği yapıyor.

Hayli yüksek bir savunma harcamasına sahip Katar'ın küçük bir ordusu var, donanma ve hava kuvvetleri de dahil yaklaşık 10 bin asker ülkeyi koruyor.

Başkan Donald Trump ise, krizin patlamasında düğmeye basanın kendisi olduğunu Twitter mesajıyla ilan etmişti.

Erdoğan: Çok ciddi bir kumpas görüyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krizi değerlendirdi:

"Ve burada aslında çok ciddi bir kumpas görüyorum ve bu şık değil. Katar, halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedir. Şu anda ona karşı böyle bir hareketi, yaptırımı uygulayanlar da Müslüman. Müslüman Müslümanla, hele hele böyle bir Ramazan ayında böyle bir yaptırıma gitmemesi gerekir, bunu bizim diyalog yoluyla çözmemiz gerekirdi. Şu anda da biz istiyoruz ki bayrama kadar diyalog yoluyla bu çözülsün, gayretlerimiz bunun için. Bu konuda Suudi arabistan Kralı Hadim-ül Haremeyn Şerifeyn burada bu adımı atabilir. Ve en büyüğü olması hasebiyle de Körfezin, hele hele Körfez İşbirliği Konseyi'nin bu konuda atacağı bir adımla bu iş çözülür... Temenni ederim ki bayrama kadar bu iş çözülsün ve Suudi  Arabistan burada büyüklüğünü ortaya koysun."

Erdoğan "Türkiye acaba Katar’ı savunma noktasına kadar hazır mı? Burada bir çatışma veya savaş çıkarsa Türkiye’nin savaşa girmesi söz konusu mu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bakın bunlar beklenen, istenen, arzu edilen şeyler değil. Biz bir defa bölgede böyle bir şeyi asla istemeyiz. Fakat şu arada biliyorsunuz , Amerika’nın orada üssü var, Fransa’nın üssü var ve bu üslerin orada kurulmasına kimse ses çıkarmazken biz bölgenin güvenliğine yönelik 2014 yılında gelen talep üzerine orada bir üs kurma çalışmasını başlattık, sene 2014. Ve Meclis’ten geçme sürecini de bu arada onu bitirdik, Meclis’ten de geçti. Fakat ben Katar’da bu üssü kurarken, kurduktan kısa bir süre sonraydı, Suudi Arabistan’a yaptığım resmi ziyarette Hadimul Harameyn Şerifeyn’e, yani Salman Bin Abdülaziz’e aynı teklifi yaptım, dedim ki, eğer uygun bulursanız biz Suudi Arabistan’da da bir üs kurabiliriz dedim. Bana kendileri o zaman bunu bir değerlendirelim dedi. Tabi o gün, bugündür oradan herhangi bir şey gelmedi... Katar'daki üs, tamamen Körfez’in bütününe yönelik bir barışın güvenilirliğini sağlamaya yönelik adımdır."

Çavuşoğlu Mekke yolunda

Türkiye, krizin çözümü için yeni hamleler yapıyor. Katar ve Kuveyt'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugünkü durağı, Suudi Arabistan olacak.

Bakan Çavuşoğlu, Kral Selman bin Abdulaziz ile Mekke'de akşam saat 23.00'da buluşacak.

BAE, Washington'ın teklifini kabul etti

Tecritin başını çeken ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD'den verilen mesajı aldı.

Washington'a giden Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid El Nahyan, mevkidaşı Rex Tillerson ile buluşmasının detaylarını paylaştı. Al Nahyan, Tillerson'ın diplomatik bir çözüme ulaşılmasına katkıda bulunma teklifini kabul etti.

Söz konusu teklifte, ABD ve BAE'nin ortak çıkarları ile bölgenin istikrarına yönelik tehditleri bertaraf etme şartı var.

CIA'in Mısır turu

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo, Mısır'ın başkenti Kahire'de Abdulfettah Sisi ile görüştü. İkilinin gündemindeki ilk madde beklendiği gibi Katar oldu.

Darbeyle işbaşına geldikten sonra ABD'nin desteğini alan Sisi, buluşmada Washington'a derin saygılarını sundu. Sisi'ye göre, iki ülke ilişkileri ulaşabileceği en uzak ufuklara ulaşıncaya kadar yükselmeli.

Almanya, İngiltere, İtalya...

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile telefonda görüştü. Emir Sani, ablukanın sona erdirilmesi için söz konusu ülkelerden destek aradı.

Angela Merkel, Berlin yönetiminin krizin sona ermesi için çaba gösterdiğini söyledi.

Theresa May ise, tüm taraflara, durumun bir an önce dindirilmesi, anlamlı bir diyaloğa başlanması çağrısında bulundu.

Avustralya'dan 32 bin büyükbaş hayvan

Türkiye ve İran'dan gelen yiyeceklerle rahat bir nefes alan Katar, Avustralya'dan 32 bin büyükbaş hayvan ithal etti. Hayvanları taşıyan Avustralya bandıralı bir gemi, Doha'ya ulaştı. Liman işletmesi, Twitter hesabından geminin limana varışı ile hayvanların tırlara yüklenişini gösteren videolar yayınlandı.

Katar, deniz ablukasını kargo gemilerini Umman'ın Sahar Limanı'na göndererek geçen hafta kırmıştı.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, 5 Haziran'da Katar'la tüm ilişkileri koparıp hava sahalarını da kapatmıştı. Söz konusu dörtlüyü, irili ufaklı başka ülkeler de izledi. Suudi Arabistan, yalnızca hava değil Katar'ın tek kara sınırını da kapatmış durumda.

ABD Başkanı Donald Trump, attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını ilan etmişti.

Doha yönetimini 'terör'e destek vermekle suçlayan blok, Katar tarafından desteklenen 59 isim ve 12 kuruluşu 'terör' listesine almış durumda.