KKTC’de 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’inci yılında Türk ordusunun Kıbrıs’a denizden ilk adımı attığı Yavuz çıkarma plajında geleneksel şafak nöbeti tutuldu. Şafak nöbetine binlerce kişi katıldı.
20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’inci yılı KKTC’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece ise Türk ordusunun Kıbrıs’a denizden ilk adımı attığı yer olan Yavuz çıkarma plajında geleneksel şafak nöbeti tutuldu. Nöbete KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı milletvekilleri ve binlerce kişi katıldı. Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle şafak nöbetinde yapılması planlanan Mustafa Ceceli konseri ve mehter takımının gösterisi iptal edildi. Ancak şafak nöbetine katılan halk, gecenin geç saatlerine rağmen sokakları boş bırakmadı. Kur’an tilavetinin okunduğu ve duaların edildiği gecede vatandaşlar, harekatın simge şarkıları olan Yasemin Kumral’ın “Girne’den Yol Bağladık Anadolu’ya”, Ayten Alpman’ın “Memleketim” şarkılarını ve Mücahitler Marşı’nı hep bir ağızdan söyledi. KKTC Din İşleri Başkanlığı’na bağlı 20 imam, gece boyunca zafer duası, ezan ve sela okudu.

“TSK OLMASAYDI BUGÜN BU MEMLEKETTE BU KUTLAMAYI YAPAMAYACAKTIK”
Nöbete katılan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, aradan bir ömür geçtiğini ve bunun iyice anlaşılması gerektiğini ifade ederek, “42 yıl önce bugün Kıbrıslı Türk yaşamakta olduğu inkılaplar içerisinde ne olacağını, ne olabileceğini merak etmekteydi. Kimisi toplayabildiği kıymetli eşyalarını sırtına vurmuş yola çıkmıştı. Bir taraftan bir umut vardı gelecekler diye, bir taraftan da ‘yine gelmeyecekler’ diye bir korku vardı. Ama o sabah gelindi. Mehmetçik’le mücahit bu kıyılardan itibaren omuz omuza hayatlarını hiçe sayarak bir devletin kuruluşuna önayak oldu. Onların kurduğu devleti şimdi bizim artık birlik beraberlik içinde Türkiye ile, Türkiye’yi Mehmetçik yerine koyarsak Kuzey Kıbrıs’ı mücahit yerine koyarsak yine omuz omuza, yine kol kola, bu sefer can almak, can vermek için değil, yaşayan canları daha iyi bir noktaya taşımak için uğraş vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Denktaş, “20 Temmuz’u bize yaşatmış olan kahramanlara şehit olsun, gazi olsun teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde Türkiye’de yaşanan bir olay oldu. Unutmamamız gereken tek şey TSK olmasaydı bugün bu memlekette bu kutlamayı yapamayacaktık. Onun için bir olayı genelleştirmek suretiyle itibarlı bir kurumu yere vurmamamız lazım” dedi.
20 Temmuz 1974 şafağında Kıbrıs ilk sahil temizleme harekatını gerçekleştiren Türk Deniz Kuvvetleri’ne mensup SAT komandolarının operasyonunun KKTC Güvenlik Kuvvetleri’ne bağlı bir grup SAT komandosu tarafından temsilen canlandırılması ile şafak nöbeti sona erdi.
(İHA)