Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni bir kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Türkiye saatiyle 00.15'te duyurulan test, anında dünyada ilk haber oldu ve tüm büyük haber organları gelişmeyi yayınlarını keserek verdi.

CNN International'a bilgi veren ABD ordusu Pasifik Komutanlığı (PACOM) Sözcüsü Komutan Dave Benham, Pukchang hava sahasından fırlatılan füzenin yaklaşık 35 kilometre gidebildiğini söyledi. Füzenin Kuzey Kore topraklarını terk etmeden birkaç saniye içinde patladığı bildiriliyor. Gökyüzünde infilak eden füze, Kuzey Kore'nin son iki hafta içindeki ikinci başarısız testi oldu.

Uluslararası haber ajanslarının Güney Kore'nin başkenti Seul'den geçtiği fotoğraflarda, insanların endişeyle televizyon karşısında fırlatılan füzeyi izledikleri görülüyor.

Dünyayı ayağa kaldıran deneme, CNN'e özel röportaj veren Kuzey Kore yönetiminden Sok Chol Won'un testlerin asla durmayacağını söylemesinden iki gün sonra geldi. Won, "ABD'nin düşmanca hareketleri sürdüğü müddetçe asla nükleer ve füze testlerini sona erdirmeyeceğiz" demişti.

Trump: Xi'ye saygısızlık...

ABD lideri Donald Trump, Pyongyang'ın hamlesine ilk tepkiyi Twitter hesabından verdi. Son günlerde Çin üstünden Kuzey Kore'ye baskı yapan Trump, Kim Jong-un söz konusu denemeyle Çin lideri Xi Jinping'e saygısızlık yaptığını belirtti.

Reuters haber ajansına bir röportaj veren Başkan Trump, Kuzey Kore ile büyük, büyük bir çatışmanın mümkün olduğunu söylemiş ve Çin'in krizi çözmek için gösterdiği çabayı övmüştü.

Uçak gemisi Japonya'ya ulaştı

Kuzey Kore krizi, ABD'nin Nisan ayı başında USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerinin Kore Yarımadası'na gideceğini ilan etmesiyle zirve yaptı. Taraflar birbirlerine savaş tehditleri savururken, Kuzey Kore peş peşe güç gösterilerine girişti. 15 Nisan'daki Güneşin Günü kutlamalarında yeni füzeler görücüye çıktı, ordunun kuruluşunun 85'inci yıldönümünde ise ordunun tümü sahne aldı.

Aynı günlerde taarruz filosunun Avustralya açıklarında olduğu, ABD yönetiminin tüm dünyayı ters köşeye yatırdığı ortaya çıktı. Peşinden filo, gerçekten Kore açıklarına doğru ilerlemeye başladı. 

Son gelen bilgilere göre, Güney Kore ve Japon savaş gemileriyle buluşan ABD filosu Japonya'nın güneyindeki Nagasaki'ye ulaştı.

Üç ülkenin Japon Denizi'nde girişeceği dev tatbikat, her an başlayabilir. Busan limanına demirleyen ABD'nin nükleer denizaltısı USS Michigan da tatbikata katılacak.

Savaş uçakları havalandı

Güney Kore'nin Kunsan hava üssünde ise ABD ve Güney Kore savaş uçakları tatbikata girişti. Reuters haber ajansı, üsten kalkan F-16 ve diğer savaş uçaklarının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Müzakere de savaş da masada...

ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) dün Kuzey Kore'ye karşı atılacak yeni adımları görüşmek üzere topladı. Toplantıya başkanlık eden Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore harekete geçmeden dünyanın harekete geçmesini isteyerek, nükleer programda bir anlaşmaya varılamazsa yıkıcı sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Askeri güç kullanımının masada olduğunu bir kez daha ilan eden Tillerson, Pyongyang yönetimi ile ülkeden nükleer silahların çıkarılmasını müzakere edebileceklerini açıkladı.