Amerikan Türk Ticaret Odası’nın (ATCOM) verdiği bilgiye göre, 5 gün süren gezi çerçevesinde, başta enerji ve sağlık olmak üzere farklı sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirildi.

ATCOM ve KOSGEB’in birlikte organize ettiği ticaret gezisi, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli sanayici ve iş adamlarının, ABD pazarında, sektörleriyle ilgili yeni bağlantılar kurması hedeflendi.

Kendi sektörlerinde öncü pekçok işadamının da katıldığı geziye ilişkin bilgi veren ATCOM Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Mustafa Tuncer, heyetin, başta Washington DC olmak üzere Philadelphia, New Jersey ve New York bölgesinde temaslarda bulunduğunu belirtti.

KOSGEB bünyesinde ABD’ye gelen iş adamlarına ATCOM tarafından, ABD şirketler hukuku, sağlık, gıda ve yazılım sektörleriyle ilgili brifingler verildiğini kaydeden Tuncer, heyetin Rutgers Üniversitesi Gıda Geliştirme Merkezini, Enerji Kompleksini ve New Jersey Teknoloji Konseyi gibi önemli yerleri de ziyaret ettiğini söyledi.

Tuncer, bölgedeki ABD’li ticaret odalarının yetkilileri tarafından da yakından takip edilen programa ilişkin, ”Bu kadar sayıda iş adamının KOSGEB bünyesinde böyle bir iş gezisi düzenlemesi, Amerikalı meslektaşlarımız tarafından adeta bir çıkarma olarak değerlendirildi” dedi.

KOSGEB’in, Türkiye’deki küçük ve orta boy işletmelerin, dünya pazarındaki rekabette daha fazla söz sahibi olabilmeleri için yaptığı çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Tuncer, bu ziyarette KOSGEB’in küresel pazarda söz sahibi olması yönündeki vizyonu ile ATCOM’un sanayici ve iş adamları arasında köprü olma misyonunun açık ve net bir şekilde göründüğünü söyledi.

-Yüzen restoranda resepsiyon-

Bu arada 5 gün süren ticaret heyetinin ziyareti New York’ta yapılan resepsiyonla son buldu. Hudson Nehri üzerinde Cornucopia adlı yüzen restoranda düzenlenen resepsiyona New York Başkansolosu Levent Bilgen, Ticaret Ataşesi Ahmet Canlı, ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Resepsiyonda bir konuşma yapan ATCOM Başkanı Prof. Dr. Işık, Türk iş adamlarının çıkarlarına büyük önem verdiklerini anlattı. ATCOM olarak son 2 yıl içinde 200’den fazla iş adamını ABD’de ağırladıklarını vurguladı. KOSGEB’le birlikte düzenlenen söz konusu programın, ABD’de yaşayan Türk iş adamları ve Türkiye’deki iş adamları arasında da sağlam köprüler kurulmasına vesile olduğunu söyledi.

Işık, ”Amerika’nın bu hafta Washington’daki gündemi Türk iş adamlarıydı. Burada iş yapan ülkeler, küresel seviyede başarının adımlarını atmaktadır. Dünyanın şu an en büyük ekonomisine sahip olan Çin bunun en büyük örneğidir” diye konuştu.

-”ABD çıtasını yükselttik”-

Konuşmasında kurumlarını tanıtıcı bilgi veren KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, ”Sadece Washington ayağıyla kalmak istemedik. ATCOM sayesinde birçok eyalette çeşitli kurum ve kuruluşlarla ticari görüşmelerde bulunduk. İleriye yönelik eşleştirme modeli adında bir proje hedefliyoruz. ’Kazan kazan’ ilişkisine dayanan bir yönlendirme hizmeti ile KOBİ’lerin küresel pazara çıkmalarını istiyoruz. Amerika’da çıtayı yükseğe kurduk ve sizlerin desteği ile bu çıtanın her geçen gün büyümesini arzuluyoruz” dedi.

-”Devir ekonomi diplomasisi devri”- New York Başkonsolosu Levent Bilgen de günümüzde diplomasinin ekonomi üzerine yoğunlaştığını belirterek, iş adamlarına hitaben şunları kaydetti: ”Bizler bürokratlar olarak sizlerin bu ülkede rahat hareket etmeniz ve daha fazla etkin rol oynamanız için çalışıyoruz. Amerika’da daha derin ve büyük bir ayak izi bırakmakya yönelik taşları planlı bir şekilde yerine koyuyor olmalıyız. Devir ekonomi diplomasisi devri. Nasıl ki bu ülkenin başkanı diğer devletlere Boing, AT&T, Verizon gibi kendi markaları ile iş yapılması için tavsiyelerde bulunuyor, bizler de resmi düzeyde aynı şekilde sizleri destekleme niyetindeyiz. Diplomatlar da bu süreçte birer iş adamı gibi çalışmak zorundadır.” KOSGEB heyetinin bugün Türkiye’ye dönmek üzere ABD’den ayrılacağı bildirildi.