Kosova Meclis Genel Kurul oturumu, bir kez daha muhalefetin göz yaşartıcı gazlı eylemine sahne oldu.
Kosova Meclisi’nde bugün de, son dönemlerde rastlanan bilindik görüntüler yaşandı. Meclis Genel Kurul oturumu bir kez daha muhalefetin göz yaşartıcı gazlı eylemine sahne oldu. Meclis oturumu öncesinde Genel Kurul salonunda güvenlik görevlileri, muhalefet milletvekillerinin toplantının yönetildiği bölüme yürümesini engellemek için kürsü önündeki yerini aldı. Ancak bu durum da muhalefete engel olmadı. Muhalefet milletvekilleri ise salona göz yaşartıcı gaz attı. Göz yaşartıcı gaz atılması üzerine gaz maskelerini takan güvenlik görevlileri ile muhalefet milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bunun üzerine Meclis Başkanı Kadri Veseli oturuma ara verdi. Milletvekilleri genel kurul salonunu terk ederek, lobiye yöneldi. Gaz yaşartıcı gazdan milletvekillerinin büyük bir bölümü etkilendi.
Olaylı geçen meclis oturumuna ara verilmesinin ardından Kosova Meclisi Başkanlık Kurulu, muhalefet milletvekillerinin bir kereye mahsus olmak üzere Genel Kurul oturumuna katılmasına yasak getirdi. Bu karara tepki gösteren muhalefet milletvekilleri kameralar karşısına geçti. Nisma Partisi lideri ve milletvekili Fatmir Limaj, “Bu demokrasinin sonundur” diyerek, iktidarın muhalefeti güç kullanarak susturmaya çalıştığını söyledi. Limaj, iktidarın diyalog anlayışının, güç kullanma ve milletvekillerini tutuklamaktan ibaret olduğunu söyledi.
Vetevendosje Hareketi milletvekili Glauk Konjufca ise “Brüksel anlaşmalarının ülke için zararlı olduğu anlaşılana kadar eylemelerimize devam edeceğiz” dedi. Muhalefetin meclis binasından ayrılmasının ardından Meclis Genel Kurulu oturumu, muhalefet milletvekilleri olmadan devam etti.
(İHA)