osova Meclisi ‘Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulması için hukuki zemini teşkil eden anayasa değişiklilerini onayladı.
Kosova Meclisi, özel mahkeme olarak tanımlanan Kosova Savaş Suçları Özel Mahkmesi’nin kurulmasının yolunu açan anayasa değişikliklerini 3’üncü kez oyladı. Son iki ay içinde 2 kez gerekli olan 81 sayıyı bulamayan Kosova Meclisi, bu akşam yapılan oylamada 82 milletvekilinin ‘evet’ oyu ile Özel Mahkeme’nin geçmesini sağlamış oldu.
ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yoğun baskıları üzerine bugün tekrar işleme alınan Özel Mahkeme’nin kurulmasına yönelik anayasa değişiklikleri, 9 saat süren hararetli tartışmaların ardından onaylandı.
Oylama öncesinde muhalefetin iddialarına cevap veren Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Özel Mahkeme’nin hiç bir şekilde ülkenin bağımsızlığı ve egemenliğini ihlal etmeyeceğini belirterek, Kosova’nın üstlendiği uluslararası yükümlülükler arasında söz konusu mahkemenin kurulmasının da yer aldığını vurguladı. “Özel Mahkeme, iddia edildiği gibi Kosova Kurtuluş Ordusu’nu (UÇK) yargı önüne çıkarmayacak. UÇK’nın doğru ve adaletli kurtuluş misyonuna leke sürmeyecek. Özel Mahkeme, UÇK’nın özgürlük savaşının üzerine atılan yersiz lekelerden temizleyecektir” şeklinde konuşan Mustafa, Özel Mahkeme’nin kurulmasının gerekli olduğunu savundu.
Tartışmalarda 50’den fazla milletvekili söz aldı. İktidardaki partiler Özel Mahkeme’nin kurulmasından yana tavır alırken, muhalefet partileri, ülkenin bağımsızlığının elde gideceğinin altını çizerek, Özel Mahkeme’nin kurulmasına karşı çıktı. Tartışmaların ardından oylama yapıldı.

OYLAMA
120 milletvekilinden oluşan Kosova Meclisinde Genel Kurul oturumunda 88 milletvekili oylamaya katıldı. Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulmasına 82 milletvekili ‘evet’ oyu kullanırken, 5 milletvekili ‘hayır’ tercihini yaptı. 1 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi, İsviçreli senatör Dıck Marty’nin bir kaç yıl önce, UÇK ile ilgili olarak ortaya attığı savaş suçları iddialarını inceleyecek.
(İHA)