Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye’ye S-300 füze savunma sisteminin Rus askerlerinin güvenliğini sağlamak için kurulduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault basın toplantısı düzenledi. Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’ne sunmaya hazırladığı karar tasarısı üzerinde çalışmaya hazır olduklarını ve belgeleri gördüğünü belirten Lavrov, “Tartışılması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB’nin talebine karşılık Suriyeli yetkililere Şam’da AB insani yardım ofisi açılması onayı verildi” dedi.
Lavrov, Suriye’de ılımlı muhaliflerin teröristlerden ayrılması konusundaki tavırlarını yumuşatmayacaklarını vurgulayarak, “BM Güvenlik Konseyi kararında nelerin yazılı olduğunu herkes biliyor. DAEŞ, El Nusra ve bu terörist gruplarla birlikte hareket eden gruplar ateşkese dahil edilmediler ve edilmeyecekler” diye konuştu.
Suriye’ye S-300 füze savunma sisteminin kurulması konusuna da değinen Lavrov, Rus askerlerinin güvenliğini sağlamak için kurulduğunu söyledi. “Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa’ya 19 Ekim’de ziyaret etmesini kararlaştırdık. Ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri hızlandırmasıyla sonuçlanacağını umuyoruz” diyen Lavrov, Fransa’nın Rusya’nın geleneksel ortağı olduğunu ve Moskova’nın Paris ile ilişkilere özel önem verdiğini aktardı.

Ayrault: “Karar tasarısının kabul edilmesi için çözülmesi gereken bazı engeller var”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki durum ile ilgili karar taslağına dair görüşmelerin yapıcı olduğunu, ilerleme kaydedilmesine rağmen bazı engellerin kaldığını bildirdi. Ayrault, “Yasa tasarısı konusunda ilerleme kaydedildi, müzakereler yapıcı bir şekilde sürüyor. Ancak, karar tasarısının kabul edilmesi için çözülmesi gereken bazı engeller var” dedi.
(İHA)