AB dönem başkanı olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile İsrail-AB ortak konseyi toplantısı çerçevesinde bugün bir araya gelen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, “Biz şu anda Hizbullah’ın Suriye’deki kimyasal ve biyolojik silahlara erişmeye çalıştığını görüyoruz. Bu bizim için kırmızı çizgi ve açık bir ‘casus belli’dir. Tamamen farklı bir durum oluşur; kararlı bir şekilde, tereddütsüz ve durdurulamaz bir şekilde davranırız. Uluslararası topluluktan yardım ve anlayış umuyoruz. Bugün uluslararası camianın önündeki en büyük sorunun biyolojik ya da kimyasal silah kullanılması ihtimali olduğu açıktır” şeklinde konuştu.

Lieberman, Hizbullah’ın Avrupa terör örgütleri listesine eklenmesi gerektiğini savunarak “Tabii ki Hizbullah’ı Avrupa terör örgütleri listesine koyma zamanı geldi. Hizbullah teröristlerinin Beyrut’ta Batılı diplomatlarla görüşüp konuşurken diğer yanda Avrupa topraklarındaki terör eylemlerine devam etmesi bizim açımızdan kabul edilemezdir” dedi.

AB dönem başkanı olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli, “18 Haziran 2011’de Bulgaristan’da meydana gelen ve İsrail vatandaşlarının otobüslerine yapılan terörist saldırıyı AB olarak kınadığımızı tekrarlamak istiyorum. Lübnan Hizbullah’ı bir siyasi parti ve sosyal hizmet şebekesinin yanı sıra silahlı bir kanadı da içeriyor. Hizbullah, Lübnan siyasetinde statükoya karşı belli bir rol oynuyor ve parlamento ile hükümette yer alıyor. Bunu ve diğer durumları hesaba katarsak, üye devletler arasında Hizbullah’ın terör örgütleri listesine eklenmesi yönünde bir konsensüs bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle de geçtiğimiz hafta İsrail vatandaşlarının Bulgaristan’daki terör eyleminde hayatını kaybetmesini kınayarak “Önümüzdeki zamanda bize pek çok alan açacak bir eylem listesi oluşturduk. 15 alanda 60 somut eylemden bahsediyoruz. Teknik tartışmaları gerekirse sürdüreceğiz ve gelecekteki olası yardımlaşma alanlarını tanımlayacağız” şeklinde konuştu.