Macar parlamentosu tarafından dün kabul edilen yasaya göre, 250 bin euro tutarında olmak kaydıyla ve 5 yıl vadeyle Macar devlet tahvili satın alan herkes Macaristan’da sürekli oturum hakkına sahip olacak.

YEREL SEÇİMDE OY HAKKI


Bu yolla elde edilen oturum hakkı, ülkede iş kurma ve çalışma hakkı tanıdığı gibi, var olan sosyal haklardan yararlanma imkânı da veriyor. Ayrıca bu hakka sahip olanlar yerel seçimlerde oy da kullanabilecekler.

Ancak 250 bin Euro'yla elde edilen oturum hakkı, yabancılara genel seçimlerde oy hakkı vermediği gibi kamu görevlerine seçilme hakkı da tanımıyor. Bu haklar bundan sonra da vatandaşlık kapsamında kalıyor.

ÖZELLİKLE ÇİNLİLER İÇİN

Taslağın yasalaşmasının ardından hükümet yetkilileri, oturum hakkının özellikle Çin vatandaşları için gündeme geldiğini açıkladılar.

Macaristan Orta Avrupa’da en büyük Çinli topluluğunun yaşadığı ülke. Macar hükümeti geçtiğimiz yıl Macaristan’ın Çin’in Avrupa’ya açılan kapısı olması için girişimlerde bulunmuş ve bu kapsamda karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için bir dizi ziyaret ve görüşme de gündeme gelmişti.

Macaristan'da oturum hakkı Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerinde seyahat ve çalışma imkanı vermiyor. Ancak açıklamalara göre, bu yolla elde edilen oturum hakkı iki yıl gibi bir sürenin geçmesinin ardından Avrupa Birliği içinde seyahat etme ve diğer üye ülkelerde çalışma hakkını da kapsayacak.