Kosova Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla toplanan Kosova Meclisi Genel Kurulu 8 Haziran’dan bu yana başkanı olmayan Meclis’e yine başkan seçemedi.
Kosova Meclisi Genel Kurulunun gündemindeki tek madde Meclis Başkanının seçilmesiydi. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla yapılan toplantıda, seçim sonuçlarına göre parlamentoda çoğunluğa sahip Kosova Demokratik Partisi (KDP) tarafından meclis başkanlığı görevine Arsim Bayrami önerildi. Yapılan oylamada 61’e karşı, 44 evet ve 11 çekimser oyla gerekli çoğunluğu sağlayamayan Arsim Bayrami meclis başkanlığına seçilemedi. KDP adayının meclis başkanı görevine seçilememesi üzerine en yaşlı milletvekili sıfatıyla toplantıyı yöneten PDK milletvekili Flora Brovina Genel Kurul Toplantısına son verdi. Brovina, Meclis Toplantısı’nın başka bir tarihte yapılacağını ve milletvekillerinin konu ile ilgili yazılı olarak bilgilendirileceklerini açıkladı. Muhalefet partilerinden oluşan koalisyon ise, anayasaya aykırı olacağı gerekçesiyle meclis adayını önermedi.
PDK adayını destekleyen “6+” parlamento grubu içindeki Kosova Demokratik Partisi (KDP) Milletvekili Mahir Yağcılar toplantıyı ve Kosova’da yaşanan siyasi çıkmazı İHA muhabirine değerlendi. Önümüzdeki günlerde, gerek siyasi partilerde hareketliliğin yaşanacağını gerekse Kosova’daki uluslararası etmenlerin olaya olumlu yönde müdahil olabileceklerine dikkat çeken Mahir Yağcılar, Kosova Cumhurbaşkanı’nın da duruma el atmış olabileceğini söyledi. Yağcılar, “Olağanüstü seçimlerin yapılmasını en son seçenek olarak görüyorum. Yeni seçimler de durumu değiştirmeyecek, aynı sıkıntılar yine yaşanacaktır. Ancak, yeni hükümetin bir an önce kurulması, siyasi çıkmazın aşılması, anayasada ve seçim yasasında bazı değişikliklerin yapılması ile bazı konuların görüşülmesinin ardından olağanüstü seçimlere gidilmesi uygun olabilir” ifade ederek Türk toplumunu temsil eden KDP milletvekilleri olarak her çözüme açık olduklarına bir kez daha vurgu yaptı.
(İHA)