İngiliz Independent on Sunday gazetesi, bugün yayınladığı "'Yaz gelinleri' skandalı" başlıklı haberde, yaz evlilikleri olarak adlandırılan bu birlikteliklerin, yasal bağlayıcılığı bulunmadığına da yer veriyor.

Yani tatili biten yabacı damatlar ülkelerinde döndüklerinde evlilikleri bitiyor. Gazetenin ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yakın zamanda insan ticareti üzerine yayınladığı bir rapora dayandırılan habere göre evlilikler, bir aracının komisyon karşılığında kız çocuğu olan fakir ailelerle, genellikle Suudi Arabistan'dan gelen zengin adamları bir araya getirmesiyle düzenleniyor.

Independent on Sunday haberde "Yabancı 'kocalar' aileye para ve çeyiz niyetine hediyeler veriyor" diyor. Haberin ayrıntılarında 'gelin fiyatı' 320 ile 3200 sterlin (Türk Lirası ile 900 ile 9000) arasında değiştiği söyleniyor.

Raporda, aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in de olduğu Körfez'den zengin adamların, Mısır'a 18 yaşın altında kız çocukları dâhil olmak üzere Mısırlı kadınlarla "geçici evlilikler" ya da "yaz evlilikleri" yapmak üzere geldikleri ortaya konuyor.

Gazete "Rapor, geçici olarak evlendirilen kız çocuklarının "kocalarına" hem seks hem de diğer ihtiyaçları konusunda hizmet etmek zorunda olduğunu gösterdi" diye yazıyor.

Habere göre Mısır, insan ticareti ile mücadele için, aralarında 10 yaştan fazla olan yabancılarla evlenmeyi de yasaklayan bazı kanunlar tasarladı.
Ancak kızların doğum sertifikalarında yaşlarını büyütmek gibi yöntemler kullanılarak kanunun etrafından dolaşılabiliyor.