NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifak üyesi ülkelerin, Rusya ve IŞİD’in eş zamanlı olarak sebep olduğu güvenlik tehlikelerine karşı omuz omuza vermesi gerektiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki düşünce kuruluşu Carnegie Europe’ta düzenlenen toplantıda konuştu. İttifakın kendisini, “tolerans ve fanatizm” ile “demokrasi ve totalitaryanizm” arasında bir jeopolitik bölünmenin ön saflarında bulduğunu dile getiren Rasmussen, üye ülkelerin yüzleşmekte olduğu yeni güvenlik sorunlarının yıllarca sürebileceği uyarısında bulunarak, “Özgürlük için bir güç olarak kuvvetli bir duruş sergilemeliyiz” dedi.
NATO’nun yeri geldiğinde askeri güç kullanmaya hazır olması, yeri geldİğinde de siyasi iradesini toplaması gerektiğine dikkat çeken Rasmussen, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, IŞİD’e karşı silahlı güç kullanılması taraftarı olduğunu çünkü örgütün hem Arap dünyasındaki hükümetleri hem de terörizmin yurtdışına çıkmasıyla Batılı toplumları tehdit ettiğini ifade ederken, NATO’nun bu tarz operasyonların bir parçası olmayı düşünmediğini kaydetti. Rasmussen ayrıca, IŞİD’in ele geçirdiği topraklarda uyguladığı toplu katliamların “soykırıma yakın olduğunu” vurguladı.
Rusya konusuna da değinen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ülkenin, Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğinde Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana Avrupa’da barışı sağlayan kuralları ve yükümlülüklerin her birini çiğnediğini ve Ukrayna’ya karşı yasadışı askeri eylemlerde bulunduğunu söyledi. Rasmussen, bu ay içerisinde Galler’de gerçekleştirilen NATO zirvesinin Rusya’ya, ittifakın üyelerini korumaya hazır olduğu mesajını gönderdiğine inandığını dile getirdi.
(İHA)