Rus gazetesinin haberinde ‘Suriye’deki güvenlik kaynaklarından’ alındığı öne sürülen bilgilere atıfta bulunuldu.

“Bizim Suriye güvenlik güçleri içerisindeki kaynaklarımızın bildirdiğine göre,  Şam’ın önemli hava savunma sistemlerini kullanmasına gerek kalmamış. Hedefe mesafenin yakınlığını göz önünde bulundurulursa, kendinden hareketli ‘Shilka’ tipli uçaksavarla veya elektron yönlendirme sistemi olmayan basit uçaksavarla vurulduğunu söyleyebiliriz.”

Suriye Dışişleri Sözcüsü de açıklamasında uçağımızın füzeyle vurulmadığını öne sürmüştü. Bu arada haberde uçağımızın uçuş seyriyle ilgili hoş olmayan ifadeler kullanıldı:

“Türk askeri uçağı Suriye hava sahası üzerinde o kadar küstah ve cüretkar manevralar yapmış ki, ‘en basit uçaksavarlar yetmiş’. Şam hükümeti Libya’dan farklı olarak Suriye’nin olası dış müdahalelere cevap verecek güçte olduğunu sert ve tavizsiz şekildi sergiledi. “

'Komplo Teorisi'ne Türkiye'yi alet etmek istediler

KP'nin yorum haberde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun TRT’de yayınlanan "Neler Oluyor?" programında yalanladığı 'Ürdün’e kaçan Suriye uçağı'yla ilgili komplo teorisi de geniş yer buldu.

“Bu olay  geçtiğimiz hafta MiG-21 uçağıyla Ürdün’e kaçan  Suriyeli pilotun ihaneti ile ilişkilendiriliyor.  Kaçırılan uçakla ilgili durum uğursuz bir benzetme olarak da görülebilir. Geçtiğimiz sene  21 Şubat’ta  Kaddafi’nin  Hava Kuvvetleri’ne ait iki askeri uçak Libya’dan Malta’ya kaçırıldı. Pilotlar siyasi sığınak talep etti. Batılı uzmanların eline ise ‘dost-düşman’ sistemleri öğrenme fırsatı düştü.  Dahası, bu kaçış pilotun spontane eylemi değil. Firarî subay önceden ailesini Türkiye’ye gönderip sonra firar etmiş.  Bir ay sonra Batı -aslında hava savunmasız kalan- Libya’yı bombalamaya başladı. Bu savaş Batı için güvenli bir uçuş simülatörüne dönüştü. Artık kimsenin  Suriye uçağının da aynı amaçla kaçırıldığı konusunda  kuşkusu yok.

Pravda’nın akla zarar iddiaları

“Suriye güvenlik güçlerindeki kaynakların KP muhabirlerine bildirdiğine göre, NATO uzmanları Libya ve Suriye tanıma sistemlerinin aynı şifreleme algoritmasına sahip olduğunu düşünmüşler. Şifre çözme işi hızlıca ve dikkatsizce yapılmış olacak ki, ‘habersiz ziyaret’ Türk uçağı için başarısızlıkla sonuçlandı.”