Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye konusunda aldıkları tavrın büyük bir savaşa yol açabileceğini söyledi.

Lavrov, Suriye lideri Beşşar Esed'e siyasi sığınma hakkı verilmesi gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını belirtti.

Berlin'de Alman meslektaşı Guido Westerwelle ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Lavrov, batılı ülkelerin Suriye konusundaki duruşlarına tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Batılı ülkelerin bu tavrı durumun daha da şiddetlenmesine neden oluyor. Sonuçta şiddet tırmanacak ve büyük bir savaş patlak verecek" dedi.

Suriye'ye dış askeri müdahaleye izin verecek herhangi bir plana destek vermelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Lavrov, "Suriye lideri Esed'e siyasi sığınma vermeyi düşünmüyoruz. Rusya'nın böyle bir planı yok. Suriye halkının kendisinin buna karar vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, Rusya'dan Esed'e siyasi sığınma hakkı vermesini istediğini söyleyen Lavrov, "Putin'in bunu şaka olarak değerlendirdiğini ve gülerek " Kolaysa siz alın" dediğini anlattı.

Rus bakan, Suriye'de rejim değişikliği gündeme geldiğinde bir kaç düzine değil, yüz binlerce insanın etkileneceğini ifade etti.

Lavrov açıklamasında gelecek hafta Suriye muhalefetinden isimleri Moskova'da ağırlayacaklarını söyledi.

Suriye muhalefetinin toplandığı şemsiye örgüt Suriye Milli Konseyi Başkanı Abdul Basit Seyda ve etkin muhalif grup lideri Mişel Kilo'nun gelecek hafta Rusya'ya gitmesi bekleniyor.