Lavrov, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ile Suriye’deki çatışmalar ve İran’ın nükleer programını ele aldıklarını belirttikleri görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın Suriye için Birleşmiş Milletler Barışı Uygulama Operasyonu fikrini desteklemediğini kaydeden Lavrov, “Bu, müdahaleden farksız olur. Biz bunu onaylayamayız ve herkes bunun farkında olmalıdır” dedi.

Meslektaşlarının Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sığınma vereceği yönündeki ifadelerini duyunca şaşırdığını bildiren Lavrov, bunun bir yalan ve durumu istikrarsız hale getirmeye yönelik bir çaba olduğunu ifade ederek, “1 Haziran’da Cumhurbaşkanı Putin, Merkel ile Berlin’de görüştüğünde Alman meslektaşlarımız Beşar Esad’a sığınma hakkı vermemizi istediklerini söylediler. Biz bunu şaka olarak algıladık ve bir espriyle karşılık vererek ‘Neden kaçmak isterse Esad’ı Almanya almıyor?’ dedik. Suriye konusunda yabancı meslektaşlarımla yaptığımız son tartışmalarda Esad’ı sığınmacı olarak alacağımıza ve Suriye’deki durumun böyle çözüleceğine inandıklarını duydum. Bu ya dış siyasetle uğraşan yüksek mevkideki insanları kandırmaya yönelik dürüst olmayan bir girişim, ya da durumun, neler olduğunun ve Rusya’nın pozisyonunun basit bir yanlış anlaşılması. Suriye’nin geleceğine ve liderlerine karar vermek Suriye halkına kalmıştır” şeklinde konuştu.

Lavrov, İran konusunda ise, İstanbul’daki görüşmelerin güven tazeleyici olduğunu belirterek, “Önceki gün gerçekleşen İran ve 5+1 grubu görüşmeleri bazı somut konuların ele alındığını gösterdi. Anlaşmaya varmadan önce daha yapılacak çok şey var fakat görüşmelerin somut ve profesyonel bir alana doğru gitmesinden dolayı umutluyum” ifadelerini kullandı.