ABD’li elektronik devi Apple ve Tayvanlı akıllı telefon devi HTC, 11 Kasım’da duyurdukları anlaşmada, kullanacakları patentlere lisans alınması sürecinde beraber hareket edeceklerini açıklamış ve aralarındaki tüm patent davalarını sona erdirmişti. Yapılan 10 yıllık anlaşmanın maddeleri, Apple ve HTC tarafından kamuoyuna açıklanmamıştı.

Apple ile küresel patent savaşlarına devam eden ve Ağustos ayında ABD’de kaybettiği dava sonrasında rakibine 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Samsung, mahkemeye başvurarak anlaşma şartlarının kendisine açıklanmasını istemişti. Samsung talebine gerekçe olarak, “HTC ile Apple’ın yaptığı anlaşma kapsamına giren patentlerin bir kısmının kendisini de ilgilendiriyor olduğunu düşündüğünü” belirtmişti .

KARAR APPLE’I KIZDIRACAK

Reuters’ın verdiği bilgiye göre, Samsung’un California eyaletindeki bir mahkemeye yaptığı başvuru sonrasında, Apple’ın gizli tuttuğu anlaşmanın şartlarını açıklaması hükmü çıktı.

Mahkeme Apple’a, “vakit geçirmeden HTC ile yaptığı anlaşmanın kopyasını çıkarmasını ve sadece avukatlar tarafından görülebileceği ibaresini ekleyerek Samsung yetkililerine göndermesini” emretti. Karar gereği, anlaşma Samsung avukatları tarafından görülebilecek ve kamuya açıklanmayacak.

Samsung, kendisi gibi piyayasa Android tabanlı telefonlar sunan HTC’nin Apple ile yaptığı anlaşma sonrasında patent rekabetinde dengelerin değişebileceğini gördü. HTC ve Apple, Mart 2010’dan bu yana patent kavgası veriyordu. Bu kavganın sona ermesinin ardından, Apple 10’dan fazla ülkede patent davaları verdiği Samsung’a karşı daha fazla odaklanma şansı yakaladı.

Samsung, Ağustos ayında 1 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildiği davanın ardından itirazda bulunmuştu. Analistler, ABD’deki mahkemeden çıkan kararın ardından Samsung’un patent savaşlarında yeni bir koz elde etmiş olabileceğini düşünüyor.

BBC’ye konuşan  uluslararası piyasa araştırma şirketi Frost & Sullivan analisti Andrew Milroy, BBC’ye yaptığı yorumda, “Samsung’dan çok akıllı bir hamle. Çünkü Apple ile arasındaki patent kavgalarının, Apple ile HTC arasındaki kavgaya benzediğini çok iyi biliyor... Eğer beklendiği gibi benzerlikler varsa, bu durum Apple’a ilerideki davalarda Apple’a karşı bir avantaj sağlayacak” dedi.

İŞLER İYİ GİTMİYOR

Apple, Ağustos ayında kazandığı davanın ardından patent davalarında istediği sonuçları alamadı. Ekim ayında İngiltere’deki bir mahkeme Samsung’un, Apple’a ait ürünlerin patentlerini ihlal etmediği kararını vermiş, hatta ABD’li şirketin Güney Koreli rakibinden özür dilemesini istemişti.

ABD’de, Samsung Galaxy Nexus telefonu ve Galaxy 10.1 tablet bilgisayarı üzerindeki satış yasağı da Ekim ayında kaldırılmıştı. Bu da yetmezmiş gibi, Wisconsin eyaletinde bir mahkeme, Apple’ın Motorola’ya karşı açtığı davanın düşmesine karar vermişti.

Milroy, “Apple için kötü bir zaman... Bu noktadan itibaren atacakları yasal hamleleri iyi gözden geçirmeleri gerekiyor” dedi.