Türkiye-Suriye sınırında dün iki kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Kilis Valiliği'nden alınan bilgilere göre, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın Suriye tarafına yani Selem'e önceki gece 03.00 sularında muhalifler saldırı düzenledi.

Sınır kapısının kontrolünü ele geçirmek isteyen muhaliflerle Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar saat 12.00'a kadar sürdü.

Dokuz saati aşkın süren çatışmalar sırasında sınır kapısına yakın bölgede kalan Suriyeli sığınmacılar, muhaliflere yardım girişiminde bulundu.

Türkiye güvenlik güçleri ise çatışmalar başladıktan sonra sınır kapısını kapattı.

Türkiye tarafında bulunan muhalifler Öncüpınar'da Suriye askerlerini protesto edince, sınırın diğer tarafından ateş açıldı.

Bu sırada beş Suriyeli muhalif iki de Türk yaralandı. İki Suriyeli dün hastanede hayatını kaybetmişti.



'ÇATIŞMA TÜRK TOPRAKLARINA SIÇRADI'
Suriye rejimine bağlı güçlerin Türkiye-Suriye sınırında sığınmacılara ateş açmasına, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Beyaz Saray'dan da kınama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Şurası açık ki, Suriye'deki rejimin giriştiği sınır ötesi şiddet eylemleri Türk topraklarına sıçradı ve bir mülteci kampında ölüm ve yaralanmalara neden oldu. Suriye rejimi tarafından sınır ülkelerindeki sığınmacılara yönelik tüm saldırıları kınıyoruz ve bugün gelen haberlerden de öfke duyuyoruz. Türkiye'nin Suriye rejimine derhal ateşkes uygulaması yönündeki çağrılarını kuvvetle destekliyoruz" diye konuştu.

'ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ'
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise, Suriye rejimine bağlı güçlerce Türkiye-Suriye sınırında göçmen kampına ateş açılması sonucu "uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edildiği" uyarısında bulundu.

İNGİLTERE KINADI
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Twitter'daki mesajında, "Esad güçlerinin Türkiye'deki Suriyelilere yönelik saldırısını kınamak ve İngiltere'nin desteğini sunmak için Türkiye'nin Dışişleri Bakanıyla konuştum" ifadelerine yer verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veymin ise "Endişemizi dile getiriyoruz" dedi.