Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 17 yıl önce katledilen 8 bin 372 Bosnalı sivil Ankara’da anıldı.

Srebrentsa soykırımında şehit olanları unutmamak ve unutturmamak için geçen yıl 8 bin 372 çift ayakkabı projesi başlatılmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar ile sanatçıların da destek verdiği proje kapsamında toplanan ayakkabılar, bu yıl Ankara’da Alija İzetbegoviç Parkı’nda sergileniyor.

Avrupa’nın ortasında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük soykırım olan Srebrenitsa katliamında hayatını yitiren 8 bin 372 Boşnak için Ankara’da, anma ve telin etkinliği gerçekleştirildi.

Srebrenitsa soykırımını unutmamak ve hafızalarda canlı tutmak için geçen yıl ilki İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda düzenlenen ‘8372…’ adlı projenin devamı niteliğindeki ‘Srebrenitsa Soykırımını Telin, Şehitleri Anma Etkinliği’, Kur’an-ı Kerim okunması ile başladı. Ardından, Srebrenitsa katliamını anlatan sinevizyon gösterisine yer verildi. Şehit edilmiş küçük bir çocuğun ağzından yazılmış ‘Şehit Çocuğun Mektubu’ isimli şiir okunurken, çok sayıda kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Etkinlikte, Srebrenitsa şehitlerini temsil eden binlerce balon gök yüzüne bırakıldı.

Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo, 1995 yılında tüm dünyanın gözleri önünde BM’nin koruduğunu ilan ettiği alanda Boşnaklara yönelik bir soykırımın yaşandığını söyledi. Resmi rakamlara göre 8 bin 372 Bosnalı sivilin hayatını yitirdiğini kaydeden Kezo, ‘8372…’ projesi kapsamında toplanan ayakkabıların hem bir eylem hem de bir üzüntüyü ifade ettiğini belirtti.

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Sabit Şubaşiç, “Müslüman olduğumuz için öldürüldük. Avrupa’nın ortasında küçük bir Müslüman blok olarak güçsüzdük. Onlar güçlüydü." dedi. Subaşiç, hafızası sağlam eğitimli bir genç nesil yetiştirdiklerini kaydetti.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise ‘8372…’ projesinin isminde yer alan üç noktaya dikkat çekti. Ak, “Bu rakam şu ana kadar tespit edilen... Bunun sonrası da var, çünkü kayıplar var.” diye konuştu. Toplu mezarlardan çıkartılan kemik parçaları ile kimlik tespitlerinin yapılmaya çalışıldığını ifade eden Ak, “Halen çocuğunun kemiğini arayan annelerin gözyaşları akıyor. Onların da mezarı olsun istiyorlar.” ifadesini kullandı. Ak, Srebrenitsa’nın unutulmaması için toplanan ayakkabılardan bir anıt yapılacağını aktardı.