Suriye'ye müdahale konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi için kamuoyu yoklamaları yapan ANAR'ın araştırması, gerekli olması halinde Türk halkının bu seçeneğe hazır olduğunu göstermiş olsa da bugün açıklanan bir başka anket, Türk halkının ezici bir çoğunluğunun buna karşı olduğunu ortaya koydu.
Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırmalar Merkezi'nin (EDAM) TNS aracılığıyla yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı doğrudan askeri müdahalede bulunmasını isteyenlerin oranı yüzde 11.3'te kalırken, yüzde 40.3 ile en büyük desteği ise diplomatik ve askeri yollar da dâhil hiçbir biçimde müdahale edilmemesi aldı.
Anket, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Konya, İçel, Samsun, Zonguldak, Denizli ve Malatya'da bin 500 kişiyle görüşülerek hazırlandı.
DOĞRUDAN MÜDAHALE İSTENMİYOR
Ankette, Türkiye'nin siyasi ve diplomatik girişimlerine devam etmesini destekleyenlerin oranının yüzde 15.9 olarak açıklandı. Dolayısıyla doğrudan müdahaleye karşı olanların oranı yüzde 56.2'lik bir çoğunluğu oluşturdu.
Suriye içinde Türk askerinin korunmasında güvenlikli bölge oluşturulmalı diyenler yüzde 15.4'lük bir oranda kalırken, muhaliflere silahlı destek verilmesini isteyenler yüzde 7.9 ile en küçük paya sahip oldu.
DOĞRUDAN MÜDAHALEYE EN ÇOK BDP SEÇMENİ KARŞI
Ankete katılanlara hangi siyasi partiyi destekledikleri de soruldu. Siyasi parti seçmenlerinin dağılımı ise Suriye'ye yönelik müdahaleye en çok karşı çıkanların BDP seçmenleri olduğunu gösterdi.
BDP seçmenlerinin yüzde 62.6'sı Suriye'ye yönelik bir müdahaleye karşı çıkarken, aynı oran MHP, CHP ve AKP seçmenleri için sırasıyla yüzde 42.1, yüzde 41.7 ve yüzde 39.9 olarak gerçekleşti.
Siyasi ve diplomatik girişimde bulunulmasını en çok destekleyenlerin MHP tabanı olduğunu gösteren araştırma, AKP seçmenleri arasında bu seçeneği tercih edenlerin oranının yüzde 18.9 olduğunu ortaya koydu.
DOĞRUDAN ASKERİ MÜDAHALEYİ EN ÇOK CHP'LİLER İSTEDİ
CHP'liler arasında siyasi ve diplomatik girişimde bulunulması seçeneğini destekleyenler yüzde 9.6'ya inerken, doğrudan askeri müdahaleyi de en çok bu tabanın desteklediği görüldü. CHP seçmenlerinin yüzde 20.2'si Esad'a karşı doğrudan bir askeri müdahaleyi savunurken aynı oran MHP seçmenleri arasında yüzde 14.3, AKP seçmenleri arasında da yüzde 8.1 olduğu ortaya çıktı.
Suriye içinde güvenlikli bölge isteyen CHP ve AKP seçmenleri arasında benzerlik olduğu gözlemlendi. Güvenlikli bölgeye CHP seçmenlerinin yüzde 13.3'ü, AKP seçmenlerinin yüzde 14.7'sinin destek verdi.
AKP seçmenleri, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasına ise yüzde 6.7 gibi oldukça düşük bir seviyede destek verdi. Ana muhalefet partisi seçmenleri içinde bu oran yüzde 5.4'e kadar düştü.
UZMANLAR DAHA FAZLA KARŞI
Öte yandan EDAM tarafından dış politika uzmanlar panaline yöneltilen aynı sorulara verilen yanıtlar, siyasi ve diplomatik girişimlerin devam etmesi gerektiği sonucunu ortaya koydu. Ankete katılanların, yüzde 67.5'i bu seçeneği tercih ederken, herhangi bir müdahalede bulunulmamasını düşünenlerin oranı yüzde 21 oldu.
Dolayısıyla doğrudan bir müdahaleye karşı çıkanların oranı yüzde 88.5'e ulaştı.
Uzmanlar paneline katılanların Suriye içinde güvenlikli bölge oluşturulmasını isteyenler yüzde 6.5, doğrudan askeri müdahale seçeneğini işaretleyenler yüzde 1.5 ve Suriyeli muhalifleri silahlandırmayı doğru bulanlar yüzde 3.5'te kaldı.