ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 11 aydır süregelen ayaklanma sırasında Suriye’nin konvansiyonel olmayan silahlarının militan ya da terörist örgütlerin eline düşebileceği endişesi nedeniyle bu ülkenin kimyasal silah stoklarının ve taşınabilir uçaksavar füzelerinin hareketlerini yakından izlediklerini söyledi.

Yetkili, Suriye’nin kimyasal silah stokunun hala Suriye hükümetinin kontrolünde olduğuna inandıklarını belirterek, Suriye’nin kimyasal silah programının başka ellere geçmesini engellemek için hemfikir olan ülkelerle yakın işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Amerikalı yetkili, ABD’nin müttefikleriyle Suriye’nin taşınabilir uçaksavar füzelerinin çalınmadığını ya da dağıtılmadığını garanti etmenin yollarını tartıştıklarını sözlerine ekledi.

Suriye’nin hardal gazı dahil olmak üzere sinir gazlarına, ayrıca bu zehirli kimyasalları taşıyacak Scud füzelerine ve çeşitli gelişmiş konvansiyonel silahlara sahip olduğu sanılıyor.

Bağımsız silah uzmanlarına göre, Suriye’nin 2000’li yılların sonunda 4 binden fazla taşınabilir uçaksavar füzesi bulunuyordu.

İsrail ve müttefikleri, Suriye’nin atom bombası yapma kapasitesine sahip olmayı istediğinden şüpheleniyorlardı.