Şah Deniz 2 projesi kapsamında elde edilen doğal gazı Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan Güney Kafkasya Gaz Koridoru’nun temeli, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen törenle atıldı.
Başkent Bakü yakınlarında bulunan Sangaçal Terminali’nde düzenlenen törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Karadağ Başbakanı Milo Çukanovic ve diğer yetkililer katıldı. Törende Türkiye’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız temsil etti.
Hatta döşenecek ilk borunun üzerine imzalarını atan Bakan Yıldız, Aliyev ve diğer yetkililer, temele indirilmesinin ardından da borunun üzerine toprak attı. Yetkililer, boru imzalandıktan sonra da temele indirildikten sonra da aile fotoğrafı çektirdi.

GÜNEY KAFKASYA GAZ KORİDORU
Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz havzasında üretilecek doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan TANAP’a bağlanacak Güney Kafkasya Gaz Koridoru, Gürcistan üzerinden geçerek Türkiye sınırına ulaşacak. TANAP ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Güney Gaz Koridoru projesinin başlangıç ayağı olacak Güney Kafkaslar Gaz Koridoru’nun tamamlanmasıyla, 6 milyar metreküpü Türkiye için olmak üzere başlangıçta 16 milyar metreküp doğalgaz Avrupa’ya taşınacak.
(İHA)