Almanya’da 2 hafta önce bir Sırp gencinin saldırısı sonucu komaya giren ve beyin ölümü gerçekleşen Tuğçe Albayrak’ın 23. yaş günü dolayısıyla, yattığı hastanenin bahçesinde bir program düzelendi. Programa iki bini aşkın insan katıldı.
Albayrak ailesine destek olmak, şiddete karşı çıkmak ve yaşanılan saldırıya tepki vermek için toplanan kalabalık, bir taraftan Tuğçe için dileklerini yazarken, diğer taraftan da dualar ederek gözyaşı döktü. Destek eylemine katılan Almanlar beraberlerinde getirdikleri mumları yakarak destek olurken, Tuğçe’nin arkadaşı da onun sevdiği parçaları piyanoyla seslendirdi. Alman basınının yoğun ilgi gösterdiği eylemi birkaç televizyon kanalı canlı olarak yayınladı. Almanya’nın gündeminde ilk sırayı alan olaydan sonra Tuğçe’nin piyano çalan görüntüsü yarım milyon kişi tarafından izlenirken, Facebook sayfasını ziyaret edenlerin sayısı yüz bini geçti. Tuğçe’nin ailesi ise Tuğçe’nin organlarının bağışlanacağını belirtti.
Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier yaptığı açıklamada, şiddetin hiçbir zaman toplumda yer bulamayacağını ve yaşanılan olayı şiddetle kınadığını, bu tarz olayların tekrar etmemesini temenni ettiğini belirterek, Albayrak ailesinin üzüntüsünü paylaştığını açıkladı.
Offenbach Belediye Başkanı Peter Schneider ise, kentin hoşgörü ve karşılıklı saygı kültürünün yaşandığı bir şehir olduğunu belirterek, Tuğçe’ye yapılan saldırının kabul edilir bir tarafının olmadığını ve olayı nefretle kınadığını açıkladı.
Tuğçe’nin öğrencisi olduğu Gießen Üniversitesi’nin Başkanı Joybrato Mukherjee de, Tuğçe’nin cesaretinin karşılığını bu kadar ağır ödemesi karşısında acı çektiğini ifade etti.
Tuğçe’ye Alman Cesaret Liyakat Nişanı verilmesi için başlatılan kampanya da büyük ilgi gördü.
(İHA)