Zürih kentinde yaşayan ve Türk İsviçre iş konseyinin aktif üyelerinde olan Hans Von Meiss Türk çöplüğü sayesinde zengin olduğunu söyledi.

Bankacılık dahil pek çok işe el attığını,demir çelik ticareti yaptığını söyleyen Von Meiss "Servetimin önemli bir kısmını Adana ve Ankara Mamak çöplüklerinin geri dönüşüm işinden kazandım" dedi.

Türkiye'deki ortağı Ali Kantur ile 2000'li yılların başında işbirliği yaptığını ve ITC Katı Atık Yönetimi firmasını kurduklarını söyleyen Hans von Meiss, "Pek çok iş denememe karşın hiçbir işimde hem bu kadar çok kazanmadım hem de işime bu kadar çok sevgi ile bağlanmadım. Bu nedenle Türklere ve Türk çöplüğüne çok şey borçluyum" dedi.

Ankara ve Adana'da kurduğu geri dönüşüm tesislerinde bölge insanına iş imkanı da sunduklarını anlatan Von Meiss, "Eskiden kokudan geçilmeyen, insanların yolunu değiştirdikleri yerlerde şimdi sebze yetiştiriyoruz." dedi.

Başbakan'ın domatesi Mamak çöplüğünden geliyor

Türkiye Bern Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ev sahipliğinde düzenlenen 'Türk Ekonomisinde Yeni Yatırım İmkanları' konu konferansta konuşan İsviçreli işadamı Hans von Meiss, toplantıya katılan otuza yakın iş adamı ve yatırımcıyı Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı. Türkiye'de doğru yatırımla dünyanın pek çok yerine kıyasla daha kolay para kazanılabileceğinin altını çizen Von Meiss Türk halkının on yıl öncesine oranla çöpün kıymetini daha çok anladığını söyledi.

Mamak çöplüğünün ile ilgili olarak ilginç bir ayrıntıya değinen Von Meiss, "Eskiden çöp yığınları olan yerde biz şimdi salkım salkım domates yetiştiriyoruz. Bu domatesler taze taze başbakanlığa gönderiliyor. Yani Başbakan Mamak çöplüğünün domatesini yiyor" dedi.

Türkiye Bern Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği'nin ev sahipliğinde Türk İsviçre İş Konseyi tarafından, Türk Ekonomi Bakanlığı ile ortak olarak düzenlenen toplantıda bir sunum gerçekleştiren Hans von Meiss, iş yapmak isteyen yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Türkiye'de iş yapılacak ortağın önemine değinen von Meiss, "Bana bu konuda çok şansım çok yardım etti.  Eğer Bay Ali Kantur'u tanımamış olsaydım bu başarıyı yakalayamazdım." dedi.