Temaslarda bulunmak için Lefkoşa’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Biz Türkiye olarak olaylara devlet ciddiyetiyle yaklaşıyoruz. Yargımızın gereğini yapacağı konusunda kimseye söz söyletmeyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Lefkoşa’da düzenlediği basın toplantısında Almanya-Türkiye arasındaki gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. “Almanya aramızda tarihi bağları olan müttefik bir ülkedir. Ancak son dönemde ilişkilerimizde ciddi gerginlikler yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak teröre ve terör örgütlerine karşı ciddi mücadele veriyoruz. Bu mücadelede binlerce şehit verdik. Terörle mücadelede hiçbir şekilde taviz vermemiz mümkün değildir” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “PKK ve FETÖ köşeye sıkışmış durumdadır. Ancak bu iki örgütün de sığındığı ana ülke maalesef dost ve müttefik bildiğimiz Almanya olmuştur. Düşünün müttefikimiz olan bir ülke devletimizi yıkmak isteyen örgütleri kendi topraklarında faaliyet göstermelerine izin veriyor ve seyirci kalıyor. Bu örgütlerin ülkemizden kaçan mensuplarına da kucak açıyor. Özellikle PKK ile ilgili ilettiğimiz taleplere her zaman şu cevabı vermişlerdir; 4 bin dosya var bağımsız yargı bunu takip ediyor. Almanya, parlamentomuzu bombalayan ve Türkiye’de terör faaliyetleri sürdüren teröristlerin kendileri için terör örgütü değildir anlayışıyla hareket etti. Almanya bize karşı olan tüm terör örgütlerinin yeniden faaliyete başladığı ana ülke olmuştur” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE YÖNELİK BU TÜR TEHDİTLERİ OLGUN CİDDİ BİR DEVLETE YAKIŞTIRAMIYORUZ”

Mevkidaşı Gabriel ile Mart’ta Berlin’de görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, “Kesinlikle Türkiye’ye yönelik ekonomik tehditte bulunamayız demişti. Türkiye’ye yönelik bu tür tehditleri olgun ciddi bir devlete yakıştıramıyoruz. Esasen Berlin, Türkiye’yi ve Türkleri en iyi bilen bir başkenttir. Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Biz Türkiye olarak olaylara devlet ciddiyetiyle yaklaşıyoruz. Yargımızın gereğini yapacağı konusunda kimseye söz söyletmeyiz” dedi.

“GABRİEL’İN HIRÇIN AÇIKLAMALARI İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞUNA SIĞMAZ”

Çavuşoğlu, “Bakan Gabriel’in yargıya müdahale taleplerini reddetmem üzerine yaptığı hırçın açıklamalar da doğrusu iki ülkenin dostluğuna sığmaz. Gümrük Birliği konusunda talep de Avrupa Birliği’nden gelmişti. Üç tur görüşme yapıldı. Her yaşanan olayda geri adım atılacaksa o zaman birbirimize nasıl güveneceğiz. AB henüz 18 Mart anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmemişken, aktaracağı fonları durdurmakla tehdit etmekte gerçekten ciddiyetle bağdaşmıyor. AB verdikleri sözü tutmalı, imzaladıkları anlaşmaların yükümlülüklerini yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, “Malumunuz Almanya’da seçimler var. Biz hiçbir zaman Almanya’daki seçimlerde orada yaşayan vatandaşlarımızı yönlendirme konusunda imada bile bulunmadık. Ancak Almanya, son zamanlarda seçimlerde ve referandumda topyekun taraf tutmuştur ve Türkiye’nin iç işlerine bu şekilde maalesef karışmıştır diye konuştu.

“GABRİEL’İN YAPTIĞI AÇIKLAMALAR TÜRKİYE-ALMANYA ARASINDAKİ DOSTLUĞA VE İŞBİRLİĞİNE SIĞMAMIŞTIR”

“Almanya’nın Türkiye’yle ilişkilerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde hareket etmesi gerekiyor. Bugüne kadar bizim yargı konusunda diğer konularda hiçbir talebimizi yerine getirmeyen Almanya’nın belli bir süre vererek Türkiye’den böyle taleplerde bulunması da kabul edilemez” diyen Çavuşoğlu, “Ulusal güvenliğimizi ve geleceğimizi kısa vadeli çıkar ve politikalara heba etmeyiz. O yüzden ortak stratejik hedeflere odaklanmamız lazım, bu sorunu da bu şekilde aşmak gerekiyor. Bugün Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yaptığı açıklamalar Türkiye-Almanya arasındaki dostluğa ve işbirliğine sığmamıştır, uluslararası normlara da uymuyor. Birçok çifte standardı da içeriyor” şeklinde konuştu.

(İHA)