Türkiye’de 10 Ağustos’ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri yurt dışında bugünden itibaren elçilikler ve konsolosluklarda başladı.
İtalya’nın Milano kentinde yaşayan Türk vatandaşları, oylarını kullanmak için T.C Milano Başkonsolosluğu’na geldi.
İtalya’nın Lombardiya Bölgesi’nde 10 bin 94 seçmenin kayıtlı olduğu Milano Başkonsolosluğu’nda 4 adet sandık kuruldu. 4 gün sürecek oy verme işlemleri için yeniden düzenlenen Milano Konsolosluğu’nda bu süre içinde diğer konsolosluk işlemleri verilemeyecek. Oy verme işlemleri sabah saat 8’den akşam 17’ye kadar aralıksız sürecek.
Seçimler için "Uzun zamandır yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın beklediği bir haktı" açıklaması yapan TC Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, "Bizim için de tarihi bir gün ve bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlk gün, biraz da iş günü olması sebebiyle beklediğimizin altında bir katılım oldu. Fakat Cumartesi ve Pazar günleri vatandaşlarımızın daha yoğun katılımını bekliyoruz, umut ediyoruz. Ülkemiz için hayırlı olsun" ifadesinde bulundu.
Karışıklıkların ve oy verme sıkıntısı yaşanmaması için vatandaşların oy kullanmaya gelmeden önce YSK’nın internet sayfasından kendileri için belirlenen oy verme günleri ve sandık numaralarını kontrol etmelerini gerektiğini belirten Sekizkök oy sayımının konsolosluklarda yapılmayacağının altını çizdi ve "Oy verme süreci bitiminde oylar mühürlü torbalar içinde özel olarak görevlendirilen Dış İşleri Bakanlığı görevlilerince Türkiye’ye intikal ettirilecek" dedi.
Milano’da oy kullanan Bilal Sabır adlı vatandaş ilk defa yurtdışında kullanmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Vatana millete hayırlı olsun. Kim hayırlısıysa o Cumhurbaşkanı olsun" derken, işleri sebebiyle sık sık yurtdışı seyahatlerine çıktığını ancak oy vermek için işlerini ayarlayıp bulunduğu Paris’ten seçmen olarak kayıtlı olduğu Milano’ya geldiğini belirten Aslı Özbek de, "10 senedir yurtdışında yaşıyorum ve ilk defa oy kullanıyorum, bundan dolayı mutluyum. Bu seçimlerin ülkemiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi düşüncemi belirtme şansım olduğu için gerçekten mutluyum ve bunun için buraya geldim" diye konuştu.
(İHA)