Steven Lee Myers ve Tom Shanker imzasıyla yayınlanan yazıda, “ABD hükümeti isyancılara doğrudan silah vermeyi istemediğinden tıbbi malzeme ve iletişim araçları için onlara 25 milyon dolarlık yardımı kabul etti. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi diğer ülkeler, CIA’den bazı subayların gözetiminde isyancılara silah tedarik ediyor. Bu CIA yetkilileri Suriye içinde ve dışında politik liderlerle isyancıları birleştirmeye dönük çabalarda dışişleri bakanlığı yetkilileriyle birlikte çalışıyor. Geçen ay Hazine Bakanlığı “Suriye Destek Grubu” adlı yeni bir Amerikan organizasyonuna isyancılara para toplaması için izin verdi” ifadesi yer aldı.

Yazının asıl teması ise Suriye’de Esad rejiminin düşüşü sonrasına dönük ABD planları. Gazeteye isim vermeden konuşan hükümet yetkilileri, Washington’ın olası mülteci akını, temel sağlık ve belediye hizmetleri, ekonominin yeniden tesisi ve güvenlik boşluğunun önlenmesi gibi konularda bir plan hazırlamakta olduğunu söyledi.

Yetkililer, Irak’ın 2003’teki işgali sonrası yapılan hataları tekrarlamak istemeyen yönetimin “Kriz Eylem Ekipleri” adlı birçok birim oluşturarak Esad sonrası kaosu önlemeye dönük planlar hazırlattığını anlattı. Bu planlar arasında gıda dağıtımı, isyancıların orduya sert misillemesini önlemek, Suriye’nin sınırdaşlarına yardım ve ülkenin kimyasal silahlarını koruma altına almak bulunuyor.

New York Times'n haberinde, ABD Savunma Bakanlığı ve Pentagon’un mülteci akını halinde sınırlarını koruyabilmeleri için Türkiye ve Ürdün’e yardım teklif ettiği iddiasına da yer verildi.