Türkiye’den İngiltere’ye giden kadın, uçakta ’Suriye Konuşuyor’ adlı kitabı okurken görülünce Doncaster Havalimanı’nda gözaltına alındı.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde çalışan 27 yaşındaki İngiliz asıllı Müslüman kadın Faizah Shaheen, iddiaya göre, Marmaris’te balayından sonra ülkesine dönmek üzere bindiği uçakta Malu Halasa’a ait ’Suriye Konuşuyor: Cepheden Sanat ve Kültür’ adlı kitabı okuduğu sırada kabin memuru tarafından fark edildi. Seyahatin sonunda Doncaster Havalimanı’nda pasaport kontrolden geçerken bir polisin kendisini rahatsız edici bir şekilde gözlemlediğini fark eden Shaheen’in yanına gelen polisler kendisinden pasaportunu bir kez daha göstermesini istedi. Kadın, polislerin kendisine, bir kitap okurken fark edildiğini ve ifadesinin alınması gerektiğini söylediğini kaydetti. Genç kadın olay karşısında sinirlendiğini ifade ederken, okuduğu kitap nedeniyle suçlanmasının doğru olmadığını belirtti.
Suriyeli yazar ve sanatçılara ait şiir, hikaye kompozisyon, şarkı, fotoğraf ve karikatürlerin derlendiği kitabı okuduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kadın 15 dakika boyunca sorgulandı. Masum olduğunu kaydeden Shaheen, polislere bunun kabul edilemez olduğunu söylediğini aktardı. Shaheen, gerçeğin anlaşılmasının ardından serbest bırakıldı. Thomson Havayolları ise yaptığı açıklamayla genç kadından özür diledi.
25 Temmuz’da yaşanan ancak yeni ortaya çıkan olayda, genç kadının okuduğu kitabın ödüllü olduğu öğrenildi.
(İHA)