Eyaletin başkenti Seattle’da yüzlerce ABD’li sokaklarda esrar içerek kutlama yaptı.

ABD’nin Washington eyaletinde dün yürürlüğe giren yasa kapsamında, kapalı alanlarda esrar içmek yasal hale geldi. Kamuya açık alanlarda esrar tüketenler 100 dolar cezaya çarptırılacak olsa da, yasayı kutlamak isteyen çok sayıda ABD’li birkaç dakikalığına da olsa sokakta kutlama yaptı.

Öte yandan, Seattle Polis Departmanı’nın, 1.300 polis memuruna kamu alanında esrar içen kişilere ceza yazmamaları söylendiği ifade edildi. Polis sözcüsü Spangenthal-Lee, “Polis departmanı, içinde yaşadığımız taşlaşmış dünyada kazandığınız bu yeni alışkanlığa adapte olmanız için size yardımcı olacak” dedi.

Reuters'a konuşan Spangenthal-Lee, “Polis departmanı olarak, devlet yasaları altında evinizde pizza yerken, Yüzüklerin Efendisi serisini izlemenin veya esrar içmenin sizin özel hayatınıza dair olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İLK EYALET DEĞİL

Washington'un öncesinde, Colorado eyaletide esrar otunu yasadışı olmaktan çıkarmıştı. Karar 6 Kasım’da yapılan başkanlık seçimleri öncesinde alınsa da, 5 Haziran’da yürürlüğe girecek.

Washington’da ise 21 yaşın üzerindekiler 0.45 gr esrar, 7.2 gr esrarlı tatlı veya 32 gr esrarlı sıvı taşıyabilecek.  Esrar yetiştirenler belli yasalara göre üretim yapacak ve bitki sadece satış yapmak için lisans almış dükkanlarda satılacak.

TAVIR DEĞİŞMEDİ

Esrar üretimi, satışı ve tüketiminin her aşamında yüzde 25 vergi alacak olacak ABD hükümeti, bu uygulamayla yüz milyonlarca dolar elde etmeyi planlıyor. Federal yasalar gereği, esrarın ulusal parklar ve askeri tesislerde kullanılması ise yasak kalmaya devam edecek.

Seattle’daki Başsavcılık Dairesi, yürürlüğe giren yasa ile bir şey değişmediğini ifade ederken, “Kongre’den geçmiş yasaları eyaletler veya yetkili bir kurum etkisiz kılamaz. Tehlikeli maddelerin denetimi üzerindeki sorumluluğumuz devam ediyor” dedi.

ABD Adalet Bakanlığı ise Washington ve Colorado eyaletlerinde esrar sanayisinin yaratacağı vergi ve yasal düzenlemeler hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı hakkında açıklama yapmadı.