Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, darbe girişiminden 15 gün sonra Türkiye’ye yabancı para girişinin normalden daha fazla olduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcılar da Türk ekonomisinin istikrarına inanıyor ve güveniyorlar” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gürcistan Türk Büyükelçiliği’nde Türk İşadamlarıyla bir araya geldi. Bakan Tüfenkci, Gürcistan’ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu ve ikili ilişkileri en üst düzeyde tutmak istediklerini, Gürcistan’ın da aynı yaklaşımı gösterdiğini söyledi. Muratlı Sınır Kapısının bundan sonraki süreçte ön plana çıkarılacağını ve Sarp Sınır Kapısının yeniden inşa ihalesinin bitirildiğini bildiren Bakan Tüfenkci, kapı inşaatına bir ay içinde başlanacağını belirtti. Bakan Tüfenkci, kapının yapım sürecinin 9 ayda bitirilmesini hedeflediklerini vurgulayarak, “Kapının faaliyete geçmesiyle burada iş yapan arkadaşlarımızın giriş ve çıkışları daha rahat ve hızlı olacak, ticaretin daha kolay ve güvenli yapılmasının önünü açmış olacağız, diğer ülkelerle rekabette daha öne geçmiş olacağız” dedi. Bakan Tüfenkci, Bakü-Tiflis ve Kars Demiryolu projesinin de Türkiye’yi ilgilendiren kısmının en geç 2017 yılının Şubat ayı içerisinde bitirileceğine işaret etti.

“DARBE GİRİŞİMİNİN ÜZERİNDEN BİR AY BİLE GEÇMEDEN PİYASA GÖSTERGELERİ NORMALE DÖNDÜ”
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gürcistan devletinin ve halkının vermiş olduğu desteğin çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, darbe girişiminin üzerinden bir ay bile geçmeden tüm piyasa göstergelerinin normale döndüğünü vurguladı. Ekonominin beklenmedik gelişmeler karşısındaki dayanıklılığını ve gücünü bir kez daha kanıtladığının altını çizen Bakan Tüfenkci, güçlenen milli birlik ve beraberliğin, geleceğe yönelik olumlu beklentileri de güçlendirdiğini söyledi. Bakan Tüfenkci, terör örgütleriyle mücadele ederken bir taraftan da tüm yatırımlara devam ettiklerini kaydetti. Darbe girişiminden 15 gün sonra Türkiye’ye yabancı para girişinin normalden daha fazla olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, “Yabancı yatırımcılar da Türk ekonomisinin istikrarına inanıyor ve güveniyorlar” diye konuştu. Bakan Tüfenkci, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin gerçekçi olmadığını ve yanlı bir karar alındığını dile getirdi.

“ENFLASYONDA VE FAİZLERDE UZUN YILLARDAN SONRA TEK HANELİ RAKAMLARA ULAŞTIK”
Türkiye’nin sağlamış olduğu siyasi istikrarla birlikte ekonomide de gıptayla izlenilen büyük bir başarı sergilediğini belirten Bakan Tüfenkci, “Enflasyonda ve faizlerde uzun yıllardan sonra tek haneli rakamlara ulaştık, özelleştirme ve yabancı sermaye girişlerinde çok ciddi artışlar kaydettik, kamu borç stokunun milli gelire oranında ve bütçe açıklarının indirilmesinde çok olumlu gelişmeler sağladık” dedi. Bakan Tüfenkci, ticaretin önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için çalıştıklarının ve yatırımlar için özel teşvikler geliştirdiklerinin altını çizdi. Barış, istikrar ve ekonomik refah kadar, bölge ve dünya barışına da katkıda bulunmak için çalıştıklarına dikkat çeken Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgedeki sorunların çözümü halinde sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki tüm ülkelerin kazanacağını her zaman güçlü biçimde ifade ediyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi şüphesiz Suriye’de yaşananlar sadece Ortadoğu’nun değil, bölgemizin ve dünyanın sorunudur. Suriye’nin refah ve huzurunu Türkiye’nin refah ve huzuruyla eşdeğer görüyor; bu amaçla acilen huzur ve istikrarın temin edilmesi için gayret gösteriyoruz .Bizim için esas olan insani değerlerdir. Bu bağlamda yaklaşık 3 milyon mülteciyi ülkemizde misafir ediyor, onların sağlık ve eğitim de dâhil olmak üzere her alanda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ülke olarak bugüne kadar dünyanın her yerindeki mağdur ve mazlumların yanında olduk, bundan sonra da ihtiyacı olanların yardımına koşmaya devam edeceğiz”
(İHA)