Yunanistan’a 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketini görüşmek için telekonferans yapan Avro Bölgesi maliye bakanları, Atina’dan borç geri ödemesinde özel mekanizma istedi.

Kaynaklar, Osmanlı’nın son dönemindeki "Düyun-u Umumiye"yi hatırlatan talebin Almanya, Hollanda ve Finlandiya’dan geldiğini bildirdi.

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de telekonferansın ardından yaptığı açıklamada, "AB-IMF programının uygulanmasının denetlenmesini güçlendirecek ve borç ödemelerinin önceliğini güvence altına alacak özel mekanizmalar üzerinde yeni değerlendirmeler zorunlu" diyerek "Düyun-u Umumiye" talebine işaret etti.

Yunanistan, Avro Bölgesi’nin paketi onaylamak için talep ettiği 3 şart olan kemer sıkma önlemlerine parlamento onayı, 325 milyon avroluk ek kesintilerin netleştirilmesi ve siyasi parti liderlerinden programa bağlı kalacakları yönünde yazılı güvence konusunda adım atmasına rağmen toplantıdan eli boş döndü.

Almanya’nın AB’nin Yunanistan’a bütçe komiseri görevlendirmesi yönünde geçen ay tartışmaya açtığı öneri, Atina’nın sert tepkisi nedeniyle rafa kaldırılmıştı.