BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ / ZAFER GÖDER - Tarım arazilerinin kısıtlı olduğu Bolu'da başlatılan topraksız tarım projesi kapsamında tarlada yetişme süresi 45 günü bulan domatesler, cins arıların polenleme işlemini yaptığı serada 25 günde olgunluğa ulaşıyor.

Yüzde 65'i ormanla kaplı ilde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce Karacasu beldesinde inşa edilen 400 metrekarelik seraya dikilen 800 adet domates fidanı, Bombus türü arıların da döllemeye sağladığı fayda sayesinde yaklaşık bir ayda ürün veriyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki çalışmalar kapsamında, "Bebek Meyve Ormanı" kurduklarını ve buraya her doğan çocuk için bir meyve ağacı diktiklerini kaydetti.

Bolulu çiftçilerin patates ve buğday dışında kalan tarım ürünlerini de yetiştirmesini istediklerini, ziraatın değişik dallarında nelerin yapılabileceği konusunda denemeler yaptıklarını aktaran Yılmaz, "Karpuz dikimi yaptık. İki yıldır karpuz üretiyoruz. Bu sene karpuzdan ikinci verimi de aldık. Müthiş başarılıyız." diye konuştu.

- Hedefte kesme çiçek üretimi var

Yılmaz, bu sene topraksız tarıma da başladıklarını belirterek, "Topraksız tarımda domates seramız bulunuyor. Domateslerimizde yavaş yavaş kızarmaya başladı. Topraksız tarım, topraktan gelme ihtimali olan mantar ve değişik zararlıların tamamının yok olduğu steril ortamda tarımın yapıldığı bir çalışma. Dünyada da yeni. Türkiye yavaş yavaş buna giriyor. Bolu’da bu tarz bir çalışma yapmak isteyen çiftçimiz olursa ona da öncülük etmek istiyoruz." dedi.

Bolu Belediyesine ait fidanlıkta tarımın çeşitli alanlarında çalışmalar yaptıklarını da belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte 'kesme çiçek üretimini Bolu’da yapabilir miyiz?' diye çalışacağız. Bu konuda seramızı yaptık. Hatta tropikal meyveleri yetiştireceğimiz seramız da bitti. Herhalde 3 aydır dalından mandalina yiyoruz. Portakallarımız yetişmeye başladı. Allah nasip ederse ilk defa ciddi anlamda bir belediye eliyle yapılaca nilüfer üretim merkezinin inşaatı devam ediyor. Bir de bonsai üretim merkezimizin çalışmaları sürüyor. Bunlar yapıldığında insanlar, kentimizi hem turistlik amaçlı ziyaret edebilecek hem de bu alanları gezerek, en azından nelerin yapıldığını hissedebilecekler."

Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın da ormanlarla kaplı kentte tarım arazilerinin verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla topraksız tarım serasını kurduklarına işaret etti.

- Topraksız tarımda 25 günde yetişiyor

Bölgedeki tarım arazisi azlığı nedeniyle zirai faaliyetlerin seralarda daha verimli yapılabileceğini savunan Aydın, "Amacımız seracılığı biraz daha yaygın hali getirerek, bunu çiftçilerimizle paylaşmak. Topraksız tarımda domates üretiyoruz. 800 adet fide dikimi yaptık. Bu 800 fidede 10 gün sonra çiçeklendi, 25 gün sora da meyveye döndü. Dolayısıyla bunun çok verimli olduğunu gördük. Gözlemlemeye de devam ediyoruz." diye konuştu.

Aydın, topraksız tarım serasında ticari anlamda yüksek verimli domatesleri tercih ettiklerini belirterek, "Dolayısıyla çiftçilerimiz de üretim, satış ve yetiştirilmesi konusunda bizden bilgi alabilecekler. Topraksız tarımda biz cocopeat dikimi yaptık. Yani Hindistan cevizi torfu kullandık. Günlük bakımları yapılmakta. Bombus arıları sayesinde de döllenmeleri sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Serada, bu özel arı türünden faydalandıklarını anlatan Aydın, "Bombus arıları yüzey hacim olarak geniş ve tüylü bir yapıya sahip oldukları için daha çok polen taşımaktadırlar. Bu da döllenmeyi hızlandırmaktadır. Bu arılar sayesinde 25 günde meyve aldık, bu süre tarlada 45 gün oluyor." dedi.