Bölgenin ticaret hacminin de yıl sonunda 5 milyar doları bulması bekleniyor. ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, şu anda bölgede 22 bin kişilik istihdam olduğunu, yeni yatırımlarla birlikte bu sayıyı önümüzdeki sene 28 bine çıkarmayı planladıklarını söyledi. ESBAŞ'ta 150'si yerli ve 76'sı yabancı olmak üzere 225 şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Tuncer, bölgenin ticaret hacminin 2012 yılının ilk sekiz ayında 3,6 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda 5 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini kaydetti.

Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer, Pazarlama ve Tanıtım Grup Başkanı Ertuğrul Işıksoy ve Pazarlama Müdürü Murat Özgürtaş, birlikte düzenledikleri basın toplantısında bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. Bu sene ESBAŞ'a 19 yeni firmanın katıldığını, dokuzunun üretici, altısının kullanıcı-yatırımcı olduğunu aktaran Mary Tuncer, Rusya'dan bir firmanın ESBAŞ'ta tekstil üretimine başladığını kaydetti. Bölgede faaliyetini sürdüren Fila Makine'nin ikinci bir yatırımla 15 bin metrekarelik üretim alanını daha hizmete soktuğunu dile getiren Tuncer, “Bölgemizde faaliyette bulunan otomotiv firmaları, istihdama büyük katkı sağlıyor. Bu sektörde 8 bin kişi çalışıyor. ESBAŞ'taki istihdamın yüzde 44'ünü otomotiv firmaları gerçekleştiriyor.” dedi. Türkiye'de faaliyet gösteren 19 serbest bölgede 52 bin kişinin istihdam edildiğine işaret eden Tuncer, ESBAŞ'ın bu bölgeler arasında yüzde 35'lik payla istihdamda ilk sırada yer aldığını kaydetti. Serbest bölgelerin 2011 yılındaki 22 milyar dolarlık ticaret hacminin 5 milyar dolarlık kısmının da ESBAŞ tarafından üretildiği bilgisini verdi. Halihazırda yüzde 75 kapasiteyle çalışan ESBAŞ'ta doluluk oranı ise yüzde 95-98 seviyelerinde bulunuyor. Tuncer'in verdiği bilgiye göre yabancı şirketler, durgunluk ve maliyetler açısından Avrupa'yı yatırım alanı olarak görmüyor. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcılar, birçok serbest bölgeyi gezdikten sonra ESBAŞ'ta karar kılıyor. En fazla Amerikan ve Alman firmalar ilgi gösteriyor. Yakından takip ettikleri bazı yatırımların olduğu bilgisini de veren Tuncer, “Bölgedeki firmaların tamamına yakını Avrupa ile iş yapıyor. Dolayısıyla Avrupa'daki durgunluk buraya da yansıyor. Bu durumda ticaret hacmini arttırmayı bir başarı olarak görmek lazım.” diye konuştu.

UZAY KAMPI'NDA 175 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM ALDI

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, bölgede faaliyet gösteren Uzay Kampı Türkiye'nin, kuruluşundan bu yana 175 bin öğrenciye eğitim imkanı verdiğini de aktardı. Kampa 2013 yılı için bin 600 rezervasyon aldıklarını belirten Tuncer, şunları kaydetti: “Dünyada üç uzay kampı mevcut. Bunlar arasında sadece Türkiye'deki Türkçe eğitim veriyor. 2012 yılında aralarında Ermenistan, Kanada, Bulgaristan, Çin ve Ürdün gibi birçok ülkeden öğrenciler geldi. Bu dönem ilk kez Kanada'dan öğrenci aldık. Bu çok önemli bir gösterge. Kanada'da uzay kampı olmasına rağmen öğrenci geldi. Ayrıca ebeveynlerle çocukların birlikte katıldığı kamp programları da düzenleniyoruz.”