Suriye’deki olaylardan kaçanlar Gaziantep’te kiralık ev piyasasını altüst etmiş. Kalabalık Suriyeli aileler, kiralık evleri adeta kapışıyor. Sınırlı sayıdaki evlerin hepsi tutuldu. Kiralar iki kat artınca ev sahipleri eski kiracılarını çıkarmaya başladı. “Almanya’dan oğlum gelecek” der gibi, “Suriyelilere kiraya vereceğim, evimden çık” diye kiracılar üstünde baskı kuruyorlar. Kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkanlar da eklenince, şehre atanan memurlar ne yapacağını şaşırmış. Yabancılar polisi, emlakçıları ve muhtarları tek tek dolaşarak, “Suriyelilere ev verirseniz cezalı duruma düşersiniz” diye uyarıyor.
Bedestende esnaflık yapan Sevgi Görmez, “400 lira kira veriyordum. Ev sahibim beni çıkardı Suriyelilere 850 liraya kiraya verdi” diyor. Görmez’in anlattıkları şöyle:
“Kavaklık’ta 400 liraya oturuyordum, ev sahibim beni çıkardı, 850 liraya Suriyelilere kiraya verdi. Ben de Beşyüzevler’e taşındım. Öyle bir sıkıntı içindeyiz ki, buraya çok uzak. Akşam 10’da evde oluyorum. O saatten sonra ne yemek yapabilirim, ne de evimin temizliğini... Çocuğum, ‘Okulumubırakmam’ dedi. Her gün Beşyüzevler’den Kavaklık’a gidiyor. Bu Suriyelileri Başbakanımız kabul etti, bizi de mahvetti. Kira olarak bayağı bir dengemizi bozdu. Bir yer yapsalar da Suriyelileri oraya alsalar. Böyle dağılmasınlar her tarafa. Gittikçe daha kötü oluyor. Dükkanı üç gündür siftahsız kapatıyorum. Bugün 10 lira aldığım için şükrettim.”

‘Huzurumuz kalmadı’
Tarihi Tahmis Kahvesi’ndeki yaşlılar, Suriyeliler geldikten sonra hayatın pahalandığını, kiraların iki katına çıktığını söylüyor. Fiyatların artmasına tepki duyan yaşlılardan biri, “Ne hakları var bizim huzurumuzu bozmaya. Buradaki rahatlığı gördükten sonra savaş bitse de oraya dönmezler. Bizim göndermemiz lazım” diyor. Diğeri de, “Kiralar arttı, çarşı pazarda fiyatlar iki katına çıktı. Yiyorlar içiyorlar, ‘Tayyip ödesin’ diyorlarmış. Orada savaş bitse bile yine gitmeyecekler. Kendimiz göndermeliyiz ki onlar başka türlü gitmezler. Gazeteler doğrusunu yazıyor ama kime ne fayda, imam bildiğini okur” diye konuşuyor.

Polis ‘Ev vermeyin’ diyor
Emlakçı Mehmet Atilla ise pasaportuyla gelenlerin pasaport sürelerinin üç ay olduğunu belirterek, “Yabancılar polisi emlakçıları tek tek dolaşarak bu kişilere ev kiralanması halinde cezalı duruma düşeceğimizi söyledi” diyor. Atilla’nın anlattıkları şöyle:
“Bir - iki ay oturma hakları var. Şehirde kaçak olarak kalıyorlar. Devlet bunlara çok büyük imkan verdi, prefabrik ev yaptı, onların yeri orası. Hali iyi olanlar ev kiralıyor, ötekiler çadırkentlerde kalıyor.”