Rekabet Kurulu, uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün yurt içinde pompaya kuruş kuruş yansıması üzerine firmaları mercek altına aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) dağıtım şirketlerinin kâr marjını anlık izlemeye alırken, Rekabet Kurulu da "ortak fiyat" konusunda inceleme başlattı. Sabah'ın haberine göre kurul, firmaların benzin ve motorinde serbest piyasa olmasına karşın kuruşu kuruşuna aynı fiyattan satmalarını takip ederken, ihlal tespiti durumunda cezai yaptırım uygulyacak.

CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK
Rekabet Kurulu, akaryakıt sektöründeki gelişmelerin takibi ve teknik düzeyde EPDK ile bir protokol imzaladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edildiğinin tespiti halinde cezai yaptırım uygulanacak. Rekabet Kurulu, tarafından 2013'te mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanındaki rekabet ihlali gerekçesiyle 12 bankaya toplamda 1.1 milyar lira ceza kesilmişti. Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik şikâyetler sonrasında kurul, 2012'de ön araştırma açılması kararı almıştı.

Bu kapsamda "Ortak fiyat belirlenmesi, istasyonlar arasındaki bir-iki kuruş farklık dönemsel anlaşmalar ve dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımaması" konuları detaylı olarak incelendi. Aynı ilçedeki bayilerin, aynı yol güzergâhındaki bayilerin ve Türkiye genelindeki dağıtım şirketlerinin ortak fiyat belirleyip belirlemedikleri ve fiyat artırımı ile indirim günleri öncelikli incelenecek unsurlar arasında yer aldı.

TÜM SÜREÇLER TAKİP EDİLİYOR
Türkiye genelinde rafineriden başlayıp pompaya kadar uzanan tüm süreçler EPDK tarafından takip ediliyor. Yerinde incelemelerde bilgisayarlar başta olmak üzere tüm bilgi, belge ve dokümanlar kontrolden geçiriliyor. Akaryakıt dağıtımının önemli bir sektör olduğunu belirten EPDK yetkilileri ise "Tüketicilerin bu konuda bazı şikâyetleri var. Çeşitli sektörlerden de şikâyetler geliyor. Bu kapsamda kontrollerimiz devam ediyor" diye konuştu. Akaryakıt dağıtım sektöründe beş şirket sektörün yaklaşık yüzde 90'lık bölümüne hâkim durumda bulunuyor.

"İŞBİRLİĞİ PİYASANIN DÜZENLENMESİNDE ÖNEM TAŞIYOR"
Enerji ve akaryakıt piyasasında düzenleyici kuruluşun EPDK olduğunu anımsatan yetkililer, "Görev ve sorumluluk alanlarımıza giren hususlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İki kurum olarak yaptığımız işbirliği de piyasanın düzenlenmesinde önem taşıyor. Enerjide de rekabeti kısıtlayıcı ve rekabet hukukuna aykırı eylemlerin azalmasına yönelik olarak rekabet kültürünün yerleştirilmesi, hedeflerimiz arasındadır" dedi.