Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen "İstanbul Uluslararası Mücevher Altın ve Mücevherler Zirvesi 2012" toplantısına katıldı. Başçı, "Türkiye'de satın alarak değil ama bankaların Merkez Bankası'nda tutmaları gereken Türk lirası ve döviz cinsi zorlu karşıtların bir kısmının altın olarak tutulması opsiyonunun onlara sağlayarak altın rezervlerini bir miktar arttırdık. Ağustos 2011 öncesinde durum oldukça enteresandı. Gelişmekte olan ülkelerde durum iyi gelişmiş ülkelerde toparlanma bir yavaş bol miktarda para basılıyor ve bu paralarda gelişmekte olan ülkelere akıyor böyle bir noktadaydık. O dönemde bu aşırı kredi artışı aşırı hızlı borçlanma ve Türk lirası üzerinde potansiyel değerlendirme baskısına karşı Türkiye şunu yaptı; Sıkılaştırmayı makro ihtiyati önlemlerle yaptı. Türkiye bunu parasal sıkılaştırma ile değil, makro ihtiyati tedbirlerle yaptı. Zorunlu karşılık artışları yoluyla merkez bankasının fonlamasını sektörün duyduğu ihtiyacı arttırdı, parayı çekti. Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu önemli derecede sıkılaştırıcı önlemler aldı" dedi.

Döviz kurlarının haddinden fazla yükseldiğine dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Ağustostan sonra ise Avrupa'da çok derin bir kamu borcu krizi ve bunun Avrupa Bankacılık sistemine yansımaları ortaya çıktı. Türkiye hemen buna hızlı bir şekilde uyum sağladı. Parasal tarata ise sıkılaştırma yapmak lazım. Çünkü döviz kurları haddinden fazla yükseliyor ve Türk lirası değer kaybediyor" diye konuştu. Makro ihtiyati teşvikinin nasıl verildiğine de değinen Başçı, şunları söyledi:

"Sınırlı oranda zorunlu karşıt indirimleri ile merkez bankasından bankalara fonlama ihtiyacında bir azalışa girildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu karşıtlardan indirim kararları aldı. Merkez bankası zorunlu karşıtlara tanınan opsiyonlar sayesinde Merkez Bankası'ndan sektörün fonlama ihtiyacını gene azalttı. Fakat bununla birlikte parasal sıkılaştırılmaya gidildi. Sermaye akımlarında bir miktar iyileşme emareleri var. Bankalarımız yurtdışından biraz daha kolay borçlanabilme imkanlarına kavuştular. Merkez bankası buna karşılık önümüzdeki dönemde zorunlu karşıtlara tanınan opsiyonlara ilişkin ince ayar niteliğinde kararlar ile yine merkez bankasından sektörün fonlama ihtiyacında bir azalış sağlanacak."

Ekonomiye destek anlamında makro ihtiyati alanda teşvik vermeye devam ettiklerini de ifade eden Başçı, enflasyon açısından kontrollü parasal sıkılaştırmaya da devam edeceklerini söyledi. Kontrollü parasal sıkılaştırmaya da değinen Başcı, "Merkez Bankası zaman zaman ek parasal sıkılaştırma yapıyor ve bunun güçlü etkili ve geçici olacağını söylüyor. Parasal sıkılaştırma fiyat istikrarı için gerektiği kadar yapılacak. Merkez bankası enflasyonu düşürmek için ne gerekirse yapacak. Bunu yaparken de bankacılık sektörüne zarar vermeyecek. Tek boyutlu politika yapmıyoruz, iki boyutlu politika yapıyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, altının opsiyonlar içerisinde neden yer aldığını da açıklayarak, "Birinci neden döviz rezervlerimizin kalitesini arttırmak. Artık yavaş yavaş Merkez Bankaları kredi riski görmeye başladılar. Ne kadar çok altın rezervlerimizdeki payımızı arttırırsak o kadar rezervlerimizin kalitesi artmış olacak diye düşünülebilir. İkinci neden ise her zaman konuşulan yastık altı tasarrufları ekonomiye katkı kazandırmak. Tasarruf olarak tutulan altın evlerde bankaların kasalarında özel kasalarda tutulacağına bankaya mevduat olarak yatırılabilir. Bankalarda bu altını getirip Merkez Bankası'na emanet edecekler. Diğer merkez bankaları altın satın almak yoluyla rezervlerini çeşitlendiriyorlar" şeklinde konuştu.

Altın mevduatına da değinen Başçı, "Dolar bazında ölçersek yüzde 270 oranında artarak 8 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaştı. Merkez bankasının altın rezervi ise 206 tona ulaştı. Yaklaşık 11 küsur milyar dolar tutarında. Bunun 87,2 tonu zorunlu karşıtlardan geliyor. Tabi altın mevduatının kendisine de zorunlu karşıt uyguluyoruz" dedi.