AMASYA (AA) - Amasya Şeker Fabrikası'nın 63. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.

Vali Salih Işık, fabrikada düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kampanya döneminin ülkeye, çiftçilere ve çalışanlarına hayırlı olmasını diledi.

Amasya'nın tarıma dayalı ciddi bir ekonomisi olduğunu vurgulayan Işık, "Tarım sektörünün ekonomi içerisindeki ağırlığı yüzde 21 civarında. Bu tarım ürünlerinin başında Amasya elması, bamyası, kirazı kadar pancarı da gelir." dedi.

Suluova'nın buradaki fabrika sayesinde ilçe olduğunu, ilçedeki pek çok insanın fabrika çalıştığını anlatan Işık, "Bu güzel faaliyeti başlatan merhum Adnan Menderes'ten bugüne kadar tesise emek veren herekse teşekkür ediyorum. Kazasız belasız bir üretim yılı diliyorum." ifadesini kullandı.

Amasya Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal da fabrika bölgesinde belirlenen kota kadar pancar üretilemediğini, bu nedenle alınan izinle dış bölge olan İç Anadolu Bölgesi'nde pancar ekimi yaptırıp kotayı doldurduklarını anlattı.

Fabrikanın genel müdürü Hasan Çapraz ise 12 bölgede 4 bin 610 pancar üreticisine 107 bin 500 dekar alanda ekim yaptırıldığını belirterek, "Üreticiden 700 bin ton pancar alınacak. Firesi düşüldükten sonra 636 bin ton karşılığında pancar üreticisine 133 milyon lira ödeme yapılacak. Bölgemizde bulunan pancarların taşınması için nakliyecilere de 14,2 milyon lira ödenecek. Bu yıl 70 bin ton kristal şeker, 26 bin ton melas ve 210 bin ton yaş küspe üretimi hedefleniyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından fabrikaya pancarını ilk teslim eden 12 çiftçiye Vali Işık ve protokol üyeleri, çeşitli hediyeler verdi.

Törene Vali Işık'ın yanı sıra CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Suluova Kaymakamı Hayatı Taşdan, Belediye Başkanı Fatih Üçok ile çiftçiler katıldı.