Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, Antalya’nın dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 12’nci sırada olduğunu bildirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise kentte gerçekleşecek olan 6 büyük projeyleilk 5 içerisine girebileceklerini söyledi.

AKTOB Aylık Olağan Toplantısı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Antalya’daki turizmcilerin katılımıyla bir otelde gerçekleşti. Türkiye ve Antalya’nın 2014 ile 2017 yılları arasındaki turizm verilerinin konu alındığı toplantıda konuşan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, temmuz ayı sonu itibarıyla Antalya’ya 1 milyon 859 bin turist geldiğini ve 2014 rakamlarını yakalamak üzere olduğunu kaydetti. Yağcı ayrıca, dünyadaki tüm sektörlerin yayınlanmış analizlerinin raporlarını sunan Euro Monitör raporuna göre Antalya’nın dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 12’nci sırada olduğunu söyledi. Durumun Antalya için olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, "Ben inanıyorum ki Antalya’yı ilk 5 içerisine sokabiliriz" dedi.

"GELİRDE DÜŞÜŞ SEBEBİ KURLAR"

Antalya’da turist sayısındaki artışa rağmen gelirin aynı düzeyde artmaması eleştirilerini yersiz bulan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, dünyadaki diğer turizm ülke ve şehirlerinde de gelirin düştüğünü ve bu durumun döviz kurlarıyla alakalı olduğuna dikkat çekti. Yağcı, "Türkiye’nin gelirini yaparken doğru teşhiste bulunmak lazım. İspanya’yı ele alalım. Yüzde 64’den 75’e çıkmış ama gelirde bin dolardan 798 dolara düşmüş, dünyada hareketler böyle. Türkiye 39 milyondan, 2016 rakamları henüz açıklanmadı ama tahmini 30 milyon olarak çıkacak. 624 dolar da kişi başı turist gelir payımız. Bizim İspanya ile aramızda yüzde 20’lik bir farkımız var" dedi.

"2014’E YAKLAŞAN BİR PAZAR PAYIMIZ VAR"

Antalya’da temmuz ayı itibariyle turist sayısında yüzde 75’lik bir artış olduğunu kaydeden Yağcı, "Antalya’ya temmuz ayı itibariyle 1 milyon 859 bin turist geldi. Bu da yaklaşık yüzde 75’lik artış. Bizim en iyi yılımız 2014 Temmuz ayında 2 milyon 46, 2015’de 2 milyon 36 yani 2014’e yaklaşan bir pazar yapımız var. Burada Rusya çok önemli. Bizim esas sıkıntımız esas sıkıntı Almanya, Hollanda, Belçika, İsrail ve İsveç. 2018 ve sonrası için ciddi bir iyileşmeye ihtiyacımız var. Dolayısıyla Antalya turizm anlamında çok güçlü bir şehir, çok çabuk toparlayan bir yapıya sahip. Bu yüzden Avrupa’ya eğilmemiz lazım" diye konuştu.

HEDEF 20 MİLYON

Dünyadaki tüm sektörlerin yayınlanmış analizlerinin raporlarını sunan Euro Monitör raporuna göre Antalya’nın dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 12’nci sırada olduğunu kaydeden Yağcı, "Euro Monitör’un 2015 verilerine dayanarak raporunu açıkladı ve yabancı ziyaretçi anlamında en fazla ziyaretçi kabul eden şehir sıralamasında Antalya 12’nci. Tabi biz Antalya’yı 12 milyon sayısıyla değil, bizim en iyi yılımız 2014’de 15 milyonları yakalamıştık, 2016’da bir düşüş yaşamıştık. Ama biz 2017 sonrasında tekrar 12 milyonlara gelip bizim Antalya’daki esas hedefimiz 20 milyon turisti yakalamak ve bu sayıyla ilk 10 arasında ciddi bir şekilde girmek istiyoruz" dedi.

Yağcı, bu şehirlerin sıralamasında sayıyla birlikte ulaşım, çevre, araç sayısı, istihdam, ekonomi, gibi faktörlerin önem arz ettiğine de dikkat çekti.

"İLK 5’E GİREBİLİRİZ"

Turizmde kişi başı turist harcamalarının çok kötü bir yerde olmadığını ancak istedikleri bir yerde de olmadıklarını kaydeden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, "Bizim bunu arttırmamız için Antalya’da birçok zenginliğimiz var. En önemli şansımız sizlersiniz çünkü dünyada eşi benzeri olmayan turistik tesislerimiz dünyada eşi benzeri olmayan bir kalite ile hizmet veriyor. Bu bizim en büyük avantajımız biz turizmde fiyat, kalite, uyum dengesinde rekabet edilemez bir şansa sahibiz. Dediğim gibi bunun gerçek mimarları sizlersiniz. Ama görüyoruz ki bu turizmde bizi bir yere kadar getiriyor. Bundan sonrasını hedefliyorsak işte gelebildiğimiz yer buraya kadar. Bunu daha ileri taşımamız lazım biz hep senelerdir bölgesel tanıtım meselesini turizm sektörü içerisindeki değerleri arkadaşlarımızla konuşuruz tartışırız. İşte bu turizm sektörünün artık rekabet yarışında görüyoruz ki ülkeler değil şehirler yarışıyor. Biz dünyanın turizm verilerinde 12’nci büyük şehri isek ben inanıyorum ki bunu rahatlıkla ilk 5’in içerisine sokabiliriz. Çünkü Antalya’da zenginliklerimiz birçok rakip şehirde söz konusu değil" dedi.

"OTELLERİMİZ 5 YILDIZLI ÇOK TEMİZ FAKAT DIŞ ÇEVRE 1 YILDIZ"

Antalya’daki bu zenginliklerin yeterince değerlendirilemediğini ifade eden Türel, Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı döneminde söylediği ’Otellerimiz 5 yıldızlı çok temiz ama otellerimizin dışı tek yıldız’ sözünü hatırlatarak, "Bizim mutlaka otellerimizin dışını da 5 yıldız hale getirmemiz lazım. Geldi mi bana sorarsanız artık bu konuda da çok hızlı yol kat ediyoruz 2, 3 yıldızı yakaladık ama 5 yıldızı yakaladık dememiz mümkün değil. Bizim Antalya’nın destinasyon kalitesini artırmamız için mutlaka şehrin kalitesini arttırmamız lazım. Biz bunu yapamadığımız takdirde siz bana göre turizm sektörünün gizli kahramanları olarak kat edebileceğiniz mesafe bir yerde bitiyor. O yüzden bütün gayretimiz Antalya’nın şehir kalitesini yükseltmek. Biz o yolda iyi bir sürecin içerisindeyiz" diye konuştu.

"HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNİ EN İYİ BAŞARAN ANTALYA"

Her şey dahil sistemi hakkındaki şikayetleri değerlendiren Türel, kent içinde esnafın bu durumdan şikayeti olduğunu ve haklı olduklarını ifade ederken, bunun sebebinin ise sistemden değil kent merkezinin kalitesini arttırmakla alakalı bir durum olduğunu söyledi. Antalya’nın her şey dahil sistemini dünyada en iyi başaran bir şehir olduğuna dikkat çeken Türel, şöyle konuştu:

"Bugün turizm sektöründe biz bu başarıyı yakaladıysak her şey dahil sistemini dünyada en iyi başaran destinasyon olarak burada bir başarıya imza attık. Şikayetler turizm pastasından kent içinde esnafın yeterli payı alamaması ile ilgiliydi. Bu haksız mı bu da haklı ama siz kent merkezini kalitesini arttıramaz ve bir cazibe haline getiremezseniz o zaman tabii turisti de tabi her otel kendi için akvaryumu hazırlamış her imkanı sunuyor otelden dışarı çıkarma imkanınız mümkün değil. Ben bu örneği hep veriyorum diyelim ki Paris’te bütün otellerde her şey dahil acaba bu Paris’e gidip her şey dahil otellerde kalan turistlerden bir tanesi bile Eyfel’i görmeden döner mi bir çekim merkezi var biz şimdi bunu yapmaya çalışıyoruz."

"ANTALYA LOS ANGELES’E RAKİP"

Antalya’nın kaliteli destinasyon olması hususunda atılması gereken adımları attıklarını ifade eden Türel, içerisinde 4 ayrı etabı, Boğaçayı projesiyle halka açık rekreasyon alanları ve sinema platoları yapacaklarını da söyledi. Projeyi önemli prodüktörlerle görüştüğünü belirten Türel, "Bugün işte sinema platosu dediğimizde hemen herkesin aklına Hollywood ve Los Angeles geliyor. Ben 3, 4 kez gittim bu projemizle ilgili oradaki en önemli prodüktörlerle görüştüm. Activation firmasının CEO’su ile bir araya geldim. İşte bu Star Wars, bunları ortaya çıkartan bir firma Activation. Game of Thrones’un call produceri ile bir araya geldim. Aynen şunu söyledi. Anlattık projemizi, bunlar artık bakın Amerika, Los Angeles, Hollywood zaten 300 dönümlük bir arazide Universal Stüdyosu kurulmuş, tükenmiş alan kalmamış. Costları, maliyetleri fevkalade yüksek. Antalya’da artık, içine akademi de koyacağız sinema platolarının sinema akademisini de koyacağız. Ve çok daha düşük maliyetle ve tabi Los Angeles’ın sunduğu imkanlardan daha fazlasını bulabileceğiniz bir şehirden bahsediyoruz dedim. Bakınız çok enteresan, bana ilk söylediklerinde inanınız ’hadi ya canım sen de, bu kadar atmayın’ demiştim bunu duyduğumda dünyada güneş ışığının film çekimi için açısın en uygun olduğu 2 şehir varmış. Birisi Los Angeles’e birisi Antalya. Dediğim gibi bunu ilk duyduğumda bu kadar da atmayın demiştim bunu söyleyenlere sonradan hakikaten sinema fakültelerinde akademilerinde teknik arkadaşlar bununla ilgili çalışmalar yapmışlar getirdiler. Ve bu teyit edildi bilimsel olarak da teyit edildi. Böyle bir Antalya’dan bahsediyoruz. Böyle farklılıkları, böyle zenginliği olan bir Antalya’dan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

(Suat Metin - Harun Erdoğdu/İHA)