Bal sağımının bugün başlaması ile ilgili açıklamada bulunan Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçtiğimiz yıl 3 bin kovanda yaklaşık 1,5 ton üretim yapıldığını hatırlatarak “Üretilen bu balları üreticilerimizden alarak tahlil yapılmak üzere Hacettepe Üniversitesi’ne gönderiyoruz. Hacettepe Üniversitesi’ne gönderdiğimiz ballardan geçtiğimiz yıl 1 tonu onay almıştı. Bu yıl ise rekoltenin 300 kilogram olmasını bekliyoruz. Yaylada bu yaz dolu yağışının etkili olması nedeniyle bala aromasını veren çiçekler zarar gördü bu nedenle de bal üretimi düştü“ dedi.
Çatır, geçtiğimiz yıl kilogramı 620 TL’den satılan Anzer Balı’nı bu yıl 640 TL’den satışa sunacaklarını belirtirken, 820 TL olan polen kilogram fiyatının aynı kalacağını sözlerine ekledi.
Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu ise sahte Anzer Balı uyarısında da bulunarak kooperatiflerinin mührü bulunmayan kavanozlar haricinde satılan ballara Anzer Balı gibi rağbet gösterilmemesi uyarısında bulundu.

ALTIN GİBİ BALA ALTIN GİBİ KORUMA
Kilosu 640 TL'den satılacak olan Anzer balı, Anzer Yaylası'nda çelik kafesler içerisindeki kovanlarda üretilip çift anahtarlı, teknolojik korumalı çelik kasalarda muhafaza ediliyor.
Rize'nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası'nda sağımı başlayan Anzer Balı, 2 bin 300 ile 2 bin 700 rakım yükseklikte ortalama 50'si endemik olmak üzere 500 tür çiçekten Kafkas cinsi arılar tarafından üretiliyor.
Üreticilerin Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne teslim ettiği ballardan alınan numuneler tahlilden geçirilmek üzere Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiliyor. Üreticiden teslim alınan ballar ise çift anahtarlı, alarmlı çelik kasalarda muhafaza ediliyor. Çelik muhafazalı kasalar, ancak anahtarların bulunduğu iki kişi tarafından açılabiliyor.