Bu yazımızda, bu zarar kalemlerinden biri olan ve araç sahiplerince çok da bilinmeyen bir konudan bahsetmek istiyorum: Araç Değer Kaybı Tazminatı. Araç Değer Kaybı nedir? Araç kaza yaptığı zaman değeri haliyle düşer. Zira kaza yapan araçlar, her ne kadar onarılsa da, kaza sebebiyle oluşan iz ve emareleri üstünde taşıyacağından onarım sonrası değeri ile kaza sonrası değerinde fark olacak ve her ne kadar araç onarılmış olsa da, kaza yapmış araçlar, kaza yapmamış araçlara göre, daha az rağbet görecektir. İşte, klasik anlamda değer kaybı da, aracın kaza öncesi rayiç değeri ile kaza sonrası rayiç değeri arasındaki farkı oluşturur. Değer kaybında hesaba katılan etken de, aracın kaportasına ilişkin parçalarında değişen, onarılan ve boyanan parçalardır. Buna karşın, aracın mekanik parçalarına ilişkin onarımlar değer kaybı değerlendirmesine girmemektedir. Hangi unsurlar değer kaybına etki eder? Hasar sonrası oluşacak olan piyasa değerinin belirlenmesinde, aracın hasar öncesi piyasa değeri, kilometresi, değişen ve boyanmış parçaları, eski hasarlarının nevi, bedelleri, adetleri vb birçok unsurlar değerlendirmeye alınır. Tabi ki bu aracın kaybettiği değerin tespitinde, ilgili yasal mevzuat ve bu mevzuata göre değerlendirme yapılırken, bu hesaplamayı Sigorta Eksperleri yapmaktadır. Değer kaybını ödemekle kim sorumludur? Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre, kaza sonrası araçta yaşanan değerindeki kayıptan, poliçe limitleri dahilinde, ki bu limit 2017 tarihi itibariyle 33.000 TL’dir, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası kuvertürü dahilinde olacağı ve bunun gerçek zarar olacağı belirtilmiştir.

Bu içtihatların sonucu olarak da, 01.06.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarında da değer kaybı teminat içerisinde kabul edilmiştir. Kısaca, değer kaybını tazminle yükümlü olan sigorta şirketi, kazaya neden olan kusurlu aracın Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası’nı yapan sigorta şirketidir. Eğer, değer kaybı miktarı poliçedeki limitleri aşıyorsa, varsa kazaya neden olan aracın ihtiyarı mali mesuliyet sigortasını yapan şirkete, yoksa araç sahibinin aleyhine takip yapılır. Değer Kaybı Formülasyonu Hazine Müsteşarlığı 01.06.2015 tarihinde yapmış olduğu düzenleme ile birlikte, yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları eki olan Değer Kaybı Formülasyonu tebliğini yayınlamış ve yapılacak olan değer kaybı hesaplamasının, buradaki formüle göre yapılması gerektiğine karar vermiştir. Bu nedenle, bu tarihten sonra yapılan değer kaybı değerlendirmesinde, aracın kaza öncesi ve sonrası rayiç değerler arasındaki fark alınmamakta, bu Değer Kaybı Formülasyonu kullanılarak hesaplama yapılmaktadır.

Ancak bu hesaplama formulasyonunda, aracın kaza esnasındaki kilometresine büyük önem verilmiş ve bu nedenle araç 165.000 km’yi aştığı durumda, değer kaybı sıfır olarak hesaplanmaktadır. Nereye, nasıl başvurmalı? Değer kaybı tazminatı için öncelikle sigorta şirketine başvuru zorunludur. Sigorta şirketi 15 günlük cevap verme süresi içersinde, tazminat talebini kabul edip, ödeme yapabilir, kısmi ödeme yapabilir, red edebilir veyahut hiç cevap vermeyebilir. Bu durumda, zarar gören üçüncü kişi, dilerse konuyu mahkemeye taşıyabileceği gibi, Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvurabilir. Alınan karar icraya konularak, sigorta şirketinden tahsil edilir.