AMASYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl, ülke genelinde 2009 yılına kadar 468 bin hektarda arazi toplulaştırması yapıldığını, son 6 yılda ise bunun 5 milyon hektara ulaştığını bildirdi.

Bingöl, Suluova Öğretmenevi'nde düzenlenen "Suluova'da arazi toplulaştırmasıyla ilgili bilgilendirme ve sorunları giderme toplantısı"nda, ilçede 2011 yılında başlayan, 28 köyde yaklaşık 280 bin dönüm alanda yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarının en verimli şekilde yapılabilmesi için projeyi yürütücü firma ile çiftçilerin görüşlerini alarak sorunları gidermeyi amaçladıklarını söyledi. 

"Tarımda reform" olarak adlandırılan projenin uygulama safhasının her aşamasında çiftçilerden görüş alınarak yapılmasının projenin en üst verimle hayata geçirilmesi adına önem taşıdığını vurgulayan Bingöl, arazi toplulaştırma projelerinin hem tarımsal hem de insanların yaşamsal yarınlarını planlayacak projeler anlamına geldiğini belirtti.

Bingöl, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, projelerin tasarım ve uygulamasında bazı eksiklik ve hatalar bulunabileceğini, insanların yeterince bilgilenmemiş olabileceğini dile getirdi.

Gelecekle ilgili bütün problemlerde, gerek kurumlarını ilgilendiren gerekse diğer kurumlarla koordinasyon gerektiren her konuda vatandaşın yanında olduklarının altını çizen Bingöl, "Hangi irade gerekiyorsa o irade de bu gücü gösterir, inşallah projeler bittiğinde vatandaşımızın memnuniyetini ve duasını alarak bölgeden ayrılırız" dedi.

Projenin hem çiftçi hem de arazi için aynı şeyi ifade ettiğine dikkati çeken Bingöl, şunları kaydetti:

"Hem çiftçinin güzel tarım yapmasını sağlamak hem de geleceğe yönelik ülkenin topraklarını en uygun ve ekonomik büyüklükte tarım yapabilecek seviyeye getirilmesini amaçlıyoruz. Bu proje, çok amaçlı bir projedir. Projeyi yaparken insanların hayatının kalitesini etkileyecek birçok unsuru, köy yollarının ve bir takım altyapıların yapılması dahil, yani sosyal altyapıyı destekleyecek projeleri de içine katıp hem insanlarımızın iyi ortamda tarım yapmasını hem de çok daha kaliteli yaşamasını sağlamak istiyoruz. 2009 yılına kadar 468 bin hektarda arazi toplulaştırması yapılmışken, son 6 yılda bu 5 milyon hektara ulaştı. İnşallah 2023 yılına kadar bitecek."

Bingöl, projenin Türkiye Cumhuriyeti'nin tarıma ayırdığı en büyük kaynaklardan, en büyük projelerden biri olduğunu düşündüğünü ifade ederek, bunun "tarımda reform, en üst düzeyde tarımda verim" anlamına geldiğini vurguladı. 

Miras Hukuku Kanunu'nun da çıktığına işaret eden Bingöl, "Toplulaştırma yapıldıktan sonra Miras Hukuku Kanunu ile arazilerinin bölünmesini önleyeceğimiz için sanırım görevimizi doğru yapmış olarak gideceğimizi umuyorum. Sayın Mehdi Eker'in, bakanlığı sırasında en büyük destek verdiği ve çıkardığı projedir. Toplulaştırma ve peşinden miras hukukunun düzenlenmesiyle inşallah insanlarımızı güzel şeyler bekliyor" diye konuştu.

Toplantıya Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Öztiryaki, Suluova Kaymakamı Hayatı Taşdan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Lokman Gültekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili İhsan Çekiş ile muhtarlar, çiftçiler ve projeyi yürüten firma yetkilileri katıldı.