ORDU (AA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, arıların kış bakımı konusunda üreticileri uyardı.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal hasat döneminin ardından arıcıların yaylalardan döndüklerini belirtti.

Şu an itibarıyla yaylada kalan arıcımız bulunmadığını dile getiren Aydın, tüm arıcıların yaylalardan inerek memleketlerine döndüğünü söyledi.

Aydın, arıcıları yoğun geçen hasat döneminin ardından yeni bir sürecin beklediğine işaret ederek, "Önümüz kış. Hatta bazı bölgelerimizde soğuk hava kendisini iyice hissettirdi. Dolayısıyla yaklaşık 4-5 ay karın altında kalacak arıların kışlık bakımları çok önemlidir. Çünkü yazdan kalmış arılar çok çalışmış ve yıpranmış oluyor. Bu nedenle arılarımız çok yorgun olduklarından kışı çıkartamıyor ve sönüyor." dedi.

Mevsim itibarıyla arılarda kış bakımı zamanının geldiğini dile getiren Aydın, her üreticinin arılarının kışlık bakımını titizlikle yapması gerektiğini vurguladı.

Aydın, kış bakımının arılar için önemine dikkati çekerek, "Unutulmamalıdır ki arıların bütün hastalıkları kışın meydana geliyor. Arıcılarımız bunu bilerek hareket etmelidir. Kış bakımının tam zamanıdır. Üreticilerimiz, arılarının çeşitli hastalıklara yakalanmaması için kış bakımını en iyi şekilde yapmalı." diye konuştu.

Kışlık bakım sırasında arıların varroa ilaçlamasını çok iyi yapması gerektiğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Yeteri kadar ilaçlanmayan arılar zaman içerisinde ölebilir. Bu nedenle kış bakımı sırasında en önemli konu ilaçlamadır. Bunun yanı sıra arıların şurup ve şekerlerinin yeteri kadar verilmesi gerekmektedir. Kovan bakımları da önemli. Arıların soğuktan zarar görmemesi için kovanlardaki kırıkları tamir etmelidir."