ORDU (AA) - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak akredite laboratuvar sayesinde balda güven unsurunun artacağını söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, yönetim kurulu üyeleriyle Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Balkanlıoğlu, yaklaşık 10 milyon avroluk "Arım, Balım, Peteğim Projesi"nde sona gelindiğini belirterek, bu projenin, bölge arıcılığı, Türkiye arıcılığı için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Vali Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak akredite laboratuvar sayesinde balda güven unsurunun artacağına işaret ederek, "Bal en değerli, en doğal besin fakat bu işin bazı sahtekarları, bu besini maalesef hileli üretip hakiki, gerçek üreticilere karşı avantajlı duruma geliyor. Bundan sonra üretilen ballar, Ordu Arıcılık Enstitüsü bünyesindeki akredite laboratuvarlarda tahlil edilecek ve onaylanacak. Böylece baldaki sahtekarlığın önüne geçilecek ve düzgün üreticilerin hakkı korunmuş olacak." dedi.

Burada arı ürünlerini ticari anlamda pazarlayacak hale getirecek paketleme tesisleri de olduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir çok insan sadece arının balını biliyor. Halbuki arıda polen var, arı sütü var, propolis var, petek var, hatta arı zehri bile var. Bunların her biri çok kıymetli ve insan sağlığı açısından son derece önemli besin maddeleri. Şimdi hem bunların üretilmesi konusunda çiftçiye eğitim verilecek hem de bizzat arıcılar balını getirecek, orada paketleyecek. Cüzi bir para ödemesi karşılığında tesisten istifade edebilecek. Arıcılık için son derece önemli olan bu tesis bitme noktasında."

Balkanlıoğlu, arıcıların birtakım sorunlarının olduğunu, bu sorunları aşmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, "Arı Yetiştiricileri Birliği yöneticileri bizden destek istiyor. Bir de arıcıların karşılaştığı çeşitli sorunlar var. Bir de seyyar arıcılarımızın gittikleri yerlerde karşılaştıkları farklı sorunlar var. Bu konularda kendileriyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Bu sorunların çözümü noktasında kendilerine yardımcı olacağız." diye konuştu.

Arıcılığın gelişmesinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, Ordu'nun fındıktan sonra Türkiye'de en çok bal üreten il konumunda bulunduğunu söyledi.

Vali Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan tesisin kısa sürede bitirilerek hizmet vermeye başlayacağını da belirtti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Necati Aydın ise Türkiye arıcılığında Ordu'nun söz sahibi bir il olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ordu, hem fındık hem de bal üretiminde Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor. Türkiye'nin ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsü ise Ordu'da bulunuyor. Kısacası Ordu, Türkiye arıcılığında söz sahibi bir il ancak gezgin arıcılarımızın karşılaştığı bazı sorunlar, sıkıntılar var. Bu konularda Sayın Valimizi hem bilgilendirmek hem de destek ve yardım talep etmek üzere ziyarette bulunduk."