Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "1 Ocak’ta asgari ücret artışı olacak ama bizim niyetimiz Aralık 2016’da 1300 TL olması. İşte tehlike sınıfına göre ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde" dedi.
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNBC-e/NTV canlı yayınına katıldı. Türkiye’yi asıl etkileyen faktörlerin dış faktörler olduğunu belirten Babacan, "Bizdeki hareket pek çok gelişmekte olan ülkede oluyor. Real TL’den daha fazla kaybetti" dedi. Siyasi belirsizlik konusuna da değinen Babacan, "Ülkede nasıl bir ekonomi politikası uygulanacağıyla ilgili şüpheler çoğalıyor. Seçimlerden sonra kurulacak güçlü bir hükümet ekonomik program ortaya koyduğunda iç belirsizliklerimiz ortadan kalkar. Gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz. Yine dalgalar gelir ama bunu çok daha hafif atlatırız. Seçim çok önemli, seçim sonrası kurulacak hükümetin uygulayacağı politika çok önemli olacak" ifadelerini kullandı.
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, asgari ücret konusunda en son gece son dakikada karara bağlandığını belirterek, "1 Ocak’ta asgari ücret artışı olacak ama bizim niyetimiz Aralık 2016’da 1300 TL olması. İşte tehlike sınıfına göre ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde" dedi.
Gelir vergisi ve kurumlar vergisini tek bir mevzuatta toparlanacağını kaydedin Babacan, sahadaki gerçeği dikkate alan bir mevzuat çabası söz konusu olacağını, gerçekten kazananı tespit edip ondan vergi alabilmek olduğunu bildirdi. Seçim vaatlerinin gelecek yıl bütçe üzerindeki etkisi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’i olduğunu açıklayan Babacan, rakam olarak 19-21 milyar lira civarında oluşacak bir maliyet olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:
"Vaatlerin maliyeti her yıl bütçe hazırlanırken oluşacak bir tedbir kararıdır. Vaatler bizi mali disiplinden uzaklaştırmamalı dedik. Ortaya çıkan maliyetler bütçe hedeflerini etkilemeyen boyutta. Diğer partilerin vaatleri kriz günlerine götürür. Biz ne söz verdiysek azami çabası içinde olduk".
(İHA)